Sari la conținut

Smochinele, folosite într-un tratament la care nici nu v-ați fi gândit

Unghiile reflectă starea noastră de sănătate. Când microorganismele ne îmbolnăvesc însă unghiile, nu trebuie să așteptăm ca vindecarea să se producă spontan, pentru că acest lucru nu va întâmpla. Vizita la dermatolog devine astfel obligatorie.

Ciuperca piciorului este contagioasă și se răspândește într-un mediu umed și cald. Te poți contamina la piscină, la sala de sport sau în bazinele de înot. Dar și încălțămintea inadecvată, cele care nu lasă piciorul să respire ori traumatizează degetele pot fi cauze deloc de neglijat.

Depistată precoce, ciuperca piciorului poate fi tratată fără multe bătăi de cap, tratamentul local fiind de obicei eficient prin utilizarea de loțiuni, geluri și creme, dar și prin respectarea unor reguli de igienă corespunzătoare.

Dacă însă nu doar o parte a unghiei este decolorată, ci a căpătat aproape în întregime o culoare galbenă, galben spre maro sau chiar neagră, pacientul trebuie să acționeze.

Nu aspectul inestetic ar trebui să ne convingă să apelăm la un dermatolog, ci avertismentul specialiștilor care atrag atenția că această afecțiune dă infecții la distanță.

Tratamentul e de durată

Tratamentul ciupercii unghiilor poate fi și costisitor, și de lungă durată, deci trebuie să ne înarmăm cu răbdare. El este însoțit și de tratament oral, care trebuie însă monitorizat cu atenție din cauza efectelor negative, în special la nivelul ficatului.

Printre cele mai eficiente metode se tratament se numără terapia cu laser, o procedură deloc dureroasă. Razele trec prin unghie și distrug termic sporii, iar înaintea intervenției, zona va fi curățată, iar unghia bolnavă subțiată. Procedura necesită una sau mai multe ședințe în funcție de gravitatea bolii.

Virtuțile smochinelor, deloc de neglijat

Multe persoane apelează însă la extractele naturale în tratarea infecțiilor fungice. Sub formă de uleiuri esențiale, ceaiuri sau creme, printre plantele recomandate se numără aloe vera, extractul de măsline, extractul din sâmburi de struguri, probioticele, nuca neagră, pelinul. Virtuţile smochinelor sunt numeroase şi sunt cunoscute datorită prezenţei vitaminelor şi a acizilor graşi esenţiali pe care le conțin.

Acest arbust mediteranean este însă cunoscute și ca antibactericid și antiinflamator. Se știe că smochinele pot fi utilizate și pentru combaterea unor afecţiuni dermatologice, cum ar fi arsurile și negii.

Supranumit de egipteni alimentul multifuncţional, el nu este recomandat vegetarienilor și celor care țin post. Totul are legătură cu modul de polenizare. În timpul procesului, multe albine rămân blocate în florile de smochin, astfel că multe conţin resturi de albine, pe care ulterior le va descompune în proteine. Tocmai acest lucru le recomandă însă pentru tratarea ciupercii unghiei. Tot ce trebuie să faceți este să înfigeți o smochină proaspătă în unghia bolnavă și să o țineți așa cel puțin o oră, o oră și jumătate.

De asemenea, datorită conţinutului ridicat de apă, smochinele sunt ideale în produsele pentru demachiere, dar şi pentru combaterea acneii.

Smochinul are în compoziţia chimică proteine, glucide, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: