Sari la conținut

Speed fitness, sport în stil Matrix. În 20 de minute, arzi calorii cât în patru ore de gimnastică!

Se spune că o ședință de 20 de minute de speed fitness, un concept revoluționar, echivalează cu peste patru ore de exerciții clasice. Secretul: echipamentul conectat la electrozi ce stimulează toată musculatura simultan. Rezultatele sunt spectaculoase, într-un timp scurt.

Cine își imaginează că a face sport conectat la niște electrozi care contractă mușchii este floare la ureche se înșeală. Realitatea din sală este cu totul alta decât cea din reclamele de teleshoppping, unde grăsuți „încinși” cu centuri de slăbit care încordează mușchii pierd centimetri de pe abdomen, tolăniți în canapea. Pe cât de scurt este un astfel de antrenament, comparativ cu unul clasic, pe atât este de intens. Impulsurile electrice antrenează atât mușchii vizibili, cât și pe cei scheletici, o performanță la care nu pot ajunge nici body-builderii, în timpul ședințelor obișnuite de fitness.
În funcție de tipul exercițiilor și de cât de tare încordezi mușchiul, la propriu, se pot pierde între 400 și 1.000 de calorii într-o ședință. În București, există deja mai multe săli de speed fitness.
„Terapie” pentru coloană
Înainte de a-ți face un abonament, este necesară o ședință de testare, pentru a vedea dacă te împaci cu acest gen de antrenament. Unele studiouri o oferă gratuit, altele, la un preț mai redus decât cel al unei ședințe.
Contraindicațiile sunt aceleași ca în cazul fitness-ului clasic: boli cardiovasculare, epilepsie, tuberculoză, cancer, sarcină, diabet, boli neurologice etc.
Ba mai mult, în timpul ședințelor de speed fitness, se lucrează  doar cu greutatea corporală, lucru benefic pentru cei cu probleme la coloana vertebrală sau cu varice. Aparatul de electrostimulare lucrează până la mușchii scheletici în proporție de 90%, în timp ce la un antrenament clasic, aceștia sunt lucrați în proporție de 60-70%.
Vesta-minune
Echiparea durează aproape la fel de mult ca antrenamentul în sine: peste colanți și tricou stretch, se îmbracă o vestă fixă cu electrozi, apoi în jurul brațelor, copaselor și picioarelor se lipesc alte benzi, care se conectează la aparatul de electrostimulare, de la care se reglează intensitatea impulsurilor electrice.
„Matrix”, cum îi place antrenorului să-i spună.  Poziția potrivită pentru exercițiu este cea cu picioarele depărtate și ușor flexate, și antebrațele ridicate. „Dacă te prinde impulsul electric cu brațul în poziția necorespunzătoare, nu-l mai poți mișca”, mă previne instructorul Raul Toma.
Intensitatea impulsului electric trebuie reglată până la punctul în care începi să simți durere. Totul funcționează în felul următor: 7 secunde, cât durează impulsul electric, lucrezi, apoi, timp de 5 secunde, te relaxezi. „Noul concept de antrenament ne permite să lucrăm musculatura chiar și în faza pasivă, dar putem să consolidăm efectul prin unele exerciții sau putem combina programul cu exerciții cardio, unde se ard între 700 și 1.000 de calorii”. Cu cât te încordezi mai bine în timpul exercițiilor, cu atât arzi mai multe calorii.
Fetele vor picioare, bărbații, pectorali
Încă de la primele genuflexiuni și fandări, simți că ți se taie răsuflarea și începi să transpiri. Ca să nu-ți fluture mâinile în aer și să ai o postură cât mai corectă, te poți folosi de greutăți și de baston. „Se face un program în funcție de obiectivele clientului. De regulă, fetele vor să lucreze coapse, fese, picioare și abdomen, iar bărbații, partea superioară”, adaugă antrenorul. Dacă după un antrenament clasic, cei care nu sunt mari amatori de sport se trezesc cu febră musculară abia a doua zi, după speed fitness, abia îți mai simți picioarele de cum ieși din sală!

Sport inventat de nemți
Conceptul de speed fitness a apărut pentru prima oară în Germania, unde există în prezent peste 800 de studiouri, și s-a extins și în restul Europei. Genul acesta de antrenament începe să prindă și în țara noastră, în București, fiind deschise în jur de cinci săli. „În urmă cu un an și jumătate, am primit propunerea pentru deschiderea și conducerea studioului. A fost o reală provocare, anterior, lucrasem opt ani în presă. Nu am stat deloc pe gânduri și a doua zi deja cautam spațiu pentru închiriat. Am angajat un antrenor, iar după câteva săptămâni, pe al doilea. Clienții noștri aleg speed fitness-ul pentru că durează 20 de minute și se obțin rezultate rapide”, spune Andreea Anghel, directorul unei săli de speed fitness din Capitală, unde se antrenează zilnic 30 de bucureșteni.

Cristina Lica

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel