Spitalele private ocolite de romani

Spitalele private ocolite de romani
Spitalele private ocolite de romani

Aproximativ 65% grad de ocupare in spitalele private.

Datele facute publice de companiile care administreaza spitalele private ne arata faptul ca cele mai mari 21 de spitale private din tara au impreun, in 2014, peste 2200 de paturi, adica 2% din numarul total de paturi din Romania, avand un grad mediu de ocupare cuprins intre 30% si 85%. Cele mai multe paturi le are MedLife in 6 spitale, 545 paturi. Spitalul Oncofort, apartinand de GralMedical a avit un grad de ocupare de 85%, numarul de paturi crescand de la 60 la 120.

Un alt operator medical privat Regina Maria detine un numar de 269 de paturi in cele 4 spitale pe care le opereaza. Spitalul Sanador din Bucuresti afirma ca detine un numar de 402 paturi iar Medicover 122.

Conform Institutului National de Statistica se constata ca in Romania sunt 134 de spitale private, in care au fost internati 130.000 pcienti, cu durata medie de spitalizare de 4,9 zile. La nivel national avem 500 de spitale private si de stat si numarul de paturi depaseste 130.000.

Cele mai frecvente interventii realizate in aceste spitale private sunt cele de cezariana, hernie, chirurgie ginecologica, cardiologie si by pass-uri coronariene, micsorare a stomacului.

Conform consultantului Leorenzovici Laszlo, orice spital, indiferent ca este privat sau de stat, ar trebui sa tinteasca un grad de ocupare de 80% la acuti si 90% la cronici. Se poate accepta in grad in jurul cifrei de 70%, unde exista sezonalitate mare, de exemplu la bolile infectioase. Gradul de ocupare a paturilor arata in ce masura este utilizata capacitatea spitalului. Pragul de rentabilitate este este atins la peste 80% grad de ocupare.

Aceste date ne arata de ce, in ciuda salariilor mai mici oferite personalului medical in Romania, sumele platite de pacienti pentru serviciile medicale raman ridicate pentru banii pe care ii poate aloca pentru serviciile de sanatate privat pacientul roman. Lipsa unui sistem de asigurari de sanatate se adauga si el acestui dezechilibru din piata.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Cat timp nu exista un sistem de asigurari de sanatate prin care pacientul sa poata achita la nevoie doar o coplata, spitalele private tot or sa stea goale.
    Cea mai banala interventie chirurgicala (polipi , amigdale) costa de la 2-3 mii de lei in sus, cazarea pe noapte incepe de la 4-5 sute de ron pe noapte. Daca ai ceva mai complicat sari scurt de 10 mii de ron. Pe partea de chirurgie cardiaca am vazut si preturi de la 25 de mii de lei in sus.
    Exista cineva din clasa de mijloc care sa isi permita astfel de scoruri ? Iar cand spun clasa de mijloc ma refer la cineva cu salarii intre 3000 si 10000 de lei pe luna.

  2. Păcat că unii bolnavi nu profită de spitalele particulare.
    Dacă faci un calcul simplu,aici mă refer la șpaga pentru doctor,asistente,infirmiere,etc pus prețul medicamentelor pe care le cumperi,mîncarea adusă de acasă,drumul dus-întors de cîteva ori pe zi de membri de familie,etc. ne mai vorbind de condițiile de igienă dis spitalele de stat,ajungi la o sumă care nu este departe de cea cerută de privați.
    Mai este un atu ,spiatele private sînt dotate cu cea mai bună șă modernă aparatură și laboratoare și medicii de acolo se duc la diferite conferințe pentru aflarea celor mai modern metode de tratament sau intervenții chirurgicale O spun din experiență proprie.Am făcut un împrumut ca să pot beneficia de ele și nu î-mi pare rău. Dacă operația ar fi fost făcută la un spital de stat soțul meu ar fi rămas fără colon.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *