Sari la conținut

Stimularea electrică a creierului – potențator pentru creativitate și posibil tratament pentru depresie

Stimularea electrică a creierului fără efecte secundare a fost posibilă! Terapia a arătat că participanții la studiu au fost cu 7,4% mai creativi în urma experiementului. Descoperirea ar putea duce la tratarea depresiei

Studiul publicat în revista Cortex îi aduce în prima plan pe cercetătorii de la Universiatatea Carolina de Nord care au folosit într-o doză scăzută curent electric pentru a spori oscilațiile de unde alfa care sunt prezente atunci când visăm cu ochii deschiși.

Apoi subiecții au fost testați prin testul de toleranță și gândire creativă, iar practic, aceștia au primit o ilustrație pe care trebuiau să o completeze. Stimularea creativității nu a fost însă obiectivul principal al acestui experiment.

”Acest studiu şi-a propus să demonstreze un concept”, a arătat autorul Flavio Frohlich, unul dintre autorii principali ai lucrării. ”Am furnizat primele dovezi care atestă că stimularea specifică a oscilaţiilor alfa poate duce la un comportament specific complex – în acest caz, creativitatea. Scopul nostru este să folosim această tehnică pentru a-i ajuta pe oamenii care suferă de boli neurologice şi psihiatrice”, a precizat Frohlich.

La ora actuală se cunoaște faptul că cei care suferă de boli neurologice au probleme cu undele alfa.

Creierul nostru emite constant anumite tipuri de unde, vârfurile fiind vizibile cu ajutorul electroencefalogramei. Undele produse de creier au frecvenţe diferite, cercetătorii fiind de părere că fiecare are un rol specific.

Oscilaţiile alfa au între 8 şi 12 Hertz şi sunt mai proeminente atunci când ne închidem ochii şi medităm sau când ne pierdem în gânduri, ceea ce i-a făcut pe cercetători să le asocieze cu creativitatea. Atunci când avem de îndeplinit sarcini mai dificile, acestea sunt înlocuite cu oscilaţii gama care au o frecvenţă mai înaltă.

Sursa – descoperă.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel