Stresul te poate transforma într-un pacient depresiv activ

Stresul te poate transforma într-un pacient depresiv activ
Stresul te poate transforma într-un pacient depresiv activ

Conform ultimelor studii, depresia este o problemă de sănătate mintală dezvoltată mai ales de persoanele active pe piaţa muncii, cei mai depresivi fiind europenii activi, cu o frecvenţă de 12% pentru bărbaţi şi 25% pentru femei.

O astfel de tulburare poate deveni foarte ,,costisitoare” pentru persoana care începe să absenteze de la muncă, are un randament scăzut sau devine irascibil.

 

Ce simte o persoana activă (care are un serviciu) cu depresie

„Nu reuşesc să mai fac faţă. Nu eram aşa înainte. Reuşeam să rezolv tot ceea ce îmi propuneam. Muncem, învăţam, mă distram şi tot îmi mai rămânea ceva energie. Acum parcă sunt un trântor. Au observat şi cei din jurul meu. Uneori îmi este ruşine de mine şi de cei apropiaţi. Mă simt atât de vinovată. Prietenii şi rudele îmi reproşează că nu am voinţă…dar eu mă străduiesc. Şi totuşi nu reuşesc nimic, nu reuşesc să îmi revin. Nu mai fac faţă nici la serviciu, nu mă mai pot concentra, uit, îmi este teamă să nu fac vreo greşeala şi să îmi pierd locul de muncă. Sunt nervoasă, mă cert cu toată lumea chiar şi cu cea mai bună prietenă,mă simt nedreptăţită, foarte obosită, nu pot dormi noaptea, mă simt inconfortabil cu mine însămi. Să merg la serviciu sau să ies cu prietenii a devenit o corvoadă. În week-end aş sta doar în pat. Nu înţeleg de ce mi se întâmplă toate astea, sunt încă tânară ca să fiu aşa bolnavă”. Acesta este disursul clasic al unei persoane active care traversează un episod depresiv, după cum parafrazează Dr. Anca Talaşman, medic primar – psihiatrie.

 

Recunoaşte o persoana activa dar care sufera de un episod depresiv

Tristeţea (dispozitia deprimata) este cel mai frecvent simptom al depresiei, dar la persoanele active depresia nu se manifestă întotdeauna aşa. Adesea se asociază cu anhedonie (lucrurile si activitatile placute de dinainte nu ii mai fac placere), cu anxietate şi cu simptome somatice adiacente acestora, cum ar fi ameţeli, dureri de cap, palpitaţii, senzaţie de sufocare, greaţă, senzaţie de nod în gât, vărsături, tranzit intestinal accelerat, disconfort abdominal. Frecvent este afectată şi viaţa sexuală, iar pacientul devine iritabil, irascibil, cu un prag de toleranţă la frustrare extrem de scăzut, apar tulburări alimentare şi de somn (in 90% din cazuri). În sine, la aceste persoane depresia este o reacţie a organismului la suprasolicitare şi la stresul acumulat zi de zi.

 

Stigma este mai puternică decât îngrijorarea

De fiecare dată când suntem surprinşi de apariţia simptomelor depresive, nu le înţelegem şi nu le putem da o explicaţie. Suntem supăraţi că ni se întâmplă tocmai nouă, care de fiecare dată am reuşit să trecem peste toate obstacolele. Majoritatea nu acceptăm faptul că ne confruntăm cu o tulburare psihică (chiar daca este una tranzitorie precum depresia), ne este teamă de un astfel de diagnostic. Primul serviciu medical la care ne adresăm este adesea camera de gardă a unui spital de urgenţă, speriaţi fiind de

posibilitatea unei afecţiuni cardiace sau a unui infarct. Când acest lucru este infirmat şi suntem trimişi către serviciul de psihiatrie ne simţim frustraţi şi în acelaşi timp neîncrezători. ,,Unul din refugiile găsite de persoanele cu depresie este alcoolul, care nu rezolvă problema decât aparent şi supraadaugă una nouă. Probabil că dacă depresia ar fi o rană deschisă, palpabilă, dacă ar ustura, ar sângera şi ar durea, deşi acest lucru chiar se întâmplă de cele mai multe ori, bolnavul ar cere mai repede şi mai imperativ ajutor”, precizează Dr. Anca Talaşman, medic primar – psihiatrie.

Am devenit depresiv dar in continuare incerc sa fiu activ pentru că…

În fiecare zi există o serie de ”surprize” neplăcute cu care ne confruntăm, dar cele mai frecvent, persoanele active se confruntă cu probleme precum cele de cuplu, grijile financiare sau profesionale (pierderea locului de muncă, insuccesele pe plan profesional, conflictele la locul de muncă). Încercăm să fim pe placul tuturor, să ţinem pasul cu ritmul alert al societăţii actuale, să alergăm cu o viteză care ne depăşeşte capacitatea de rezistenţă la efort. În consecintă, apar îngrijorările, iar organismul răspunde la acestea prin depresie. Depresia este o boala care se trateaza de catre medicul psihiatru si care de multe ori face echipa si cu un psiholog.

,,Trebuie să ne forţăm să încetinim. Iar pentru acest lucru avem nevoie de ajutor specializat. Teama de stigmatizare, de ceea ce ar putea spune cei apropiaţi, prietenii, rudele, cunoscuţii, lipsa de timp şi de asemenea <<legendele>> înspăimântătoare despre medicaţia cu antidepresive determină pacientul să amâne la infinit vizita la psihiatru. Trebuie să apelăm la un specialist psihiatru care ne va ajuta si care ne poate trimite si la un psiholog. Aceştia ne vor învăţa cum să facem faţă depresiei, stresului, cum să-l <<încasăm>>, cum să-l gestionăm şi în final cum să-l învingem.”, adaugă Dr. Anca Talaşman, medic primar – psihiatrie.

 

În România, o platformă complexă online, www.depresiv.ro, a fost gândită special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, în cazul în care aveţi în familie o persoană care suferă de simptomele depresiei, puteţi consulta platforma pe care veţi găsi informaţii provenite de la specialişti din domeniul psihiatriei.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

 1. Ceea ce vedeti mai sus sint povesti care nu ai nixi o legatura cu realitatea.

  Psihologia (si in general medicina) are probleme serioase din cauza ca nu accepta faptul ca omul este format din doua entitati: una materiala (trupul) si una imateriala (sufletul).

  Bolile se impart in doua categorii: trupesti si sufletesti. Bolile sufletesti sint bolile pe care incearca sa le trateze psihologia (psihiatria).
  Numai ca, fiind de la bun inceput pe o pista falsa („stiinta” nu crede in existenta sufletului), nu are metodele si principiile de gindire corecte care sa ii permita acest lucru.
  Toata vorbaria este egala cu zero, „pacientii” nu se vindeca prin iluzii sau medicamente (care afecteaza numai trupul).

  Toate bolile „psihice” sint datorate vatamarii grave a sufletului (din cauza departarii sufletului de bunul Dumnezeu). In mod normal sufletul doreste comuniunea cu bunul Dumnezeu. Daca omul nu are grija de sufletul lui, in timp, diavolul incepe sa preia controlul. Gindurile rele incep sa fie predominante si sa aiba efecte in plan material. Intrebati-l pe orice psiholog care este sursa gindurilor, ideilor, etc. O sa va raspunda ca este creierul dar nu o sa poata demonstra niciodata cum ceva material (creierul) poate sa produca ceva imaterial (ideile).

  Gindurile (ideile) provin din trei parti: bunul Dumnezeu, om sau diavol. Trebuie sa ne cultivam constiinta pe care ne-a dat-o bunul Dumnezeu pentru a ne putea mentine discernamintul (capacitatea de a distinge binele de rau).
  „Specialistii” nu o sa poata niciodata sa spuna de ce „pacientii” care sufera de „boli psihice” nu fac decit lucruri rele, de ce nu pot fi folositi la nimic bun.
  Discutiile sint mai lungi, pentru cine vrea mai mult sa studieze (si) scrierile Sfintilor Parinti referitoare la atacurile diavolesti.

  Pentru cei care vor sa se salveze: mergeti la biserica (ortodoxa) rugati-va si postiti mult, spovediti-va si impartasiti-va cit mai des, faceti binele in orice imprejurare.
  Nu uitati ca lupta pentru sufletul omului este totala, in foc continuu si fara menajamente.

  Doamne ajuta!

 2. Am fost la dr anca talasman si am ramas marcata, am fost tratata ca si cum as fi un cartof (dar cu bani), fara sa se tina cont de faptul ca as putea avea nevoi emotionale. Imi aducea ,la cabinetul ei ,medicamente din spital su nu ma lasa sa citesc retetele-spunea ca nu e treaba mea-doar trebuia sa semnez. Am vrut sa fac plangere la colegiul medicilor pt abuz de putere si mi-a spus ca nimeni nu i-a in serios pacientii de la psihiatrie. O piloasa care m-a facut sa ma cimt ca si cum nu as fi om, desi ma staduiam sa traiesc frumos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *