STUDIU: Doar câteva minute de exerciţii pe săptămână îţi îmbunătăţesc considerabil starea de sănătate

STUDIU: Doar câteva minute de exerciţii pe săptămână îţi îmbunătăţesc considerabil starea de sănătate
STUDIU: Doar câteva minute de exerciţii pe săptămână îţi îmbunătăţesc considerabil starea de sănătate

Unul din principalele motive pentru care oamenii spun că nu fac sport este acela că nu au timp. Potrivit unui nou studiu, însă nu e nevoie să petreci ore în şir în lasa de sport, doar câtva minute de mişcare fiind suficiente pentru a te menţine în formă.

În cadrul cercetării, au fost testatţi 26 de bărbaţi de vârstă mijlocie supraponderali şi sedentari, dar sănătoşi. Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de anduranţă al acestora şi indicatorii de sănătate metabolică şi cardiovasculară, iar apoi i-au împărţit aleatoriu în două grupuri.

Voluntarii din primul grup alergau în intervale de 4 minute, întrerupte de o perioadă de pauză de 3 minute în care mergeau mai încet. Această sesiune a fost repetată de 3 ori pe săptămână, timp de 10 săptămâni.

Participanţii din cel de-al doilea grup au efectuat o singură alergare intensă de 4 minute. Şi ei, la rândul lor, efectuau acest exerciţiu de 3 ori pe săptămână, timp de 10 săptămâni.

La finalul programului, bărbaţii îşi îmbunătăţiseră debitul maxim de oxigen consumat în timpul sportului – cu alte cuvinte, rezistenţa aerobică – cu cel puţin 10%, neînregistrându-se diferenţe semnificative între cele două grupuri.

De asemenea, indicatorii de sănătate metabolică şi cardiovasculară se îmbunătăţiseră în ambele grupuri. Aproape toţi bărbaţii prezentau un control glicemic mai bun şi prezentau totodată o îmbunătăţire a nivelului tensiunii arteriale, indiferent că făcuseră 16 minute de sport per sesiune sau doar 4. Aceste îmbunătăţiri se înregistrau în ciuda faptului că puţini dintre participanţii la studiu obţinuseră un nivel mai mic al ţesutului adipos de pe corp.

„Acesta nu este un program de slăbire”, este mai degrabă o sugestie care arată oamenilor că pot face uşor un pas iniţial pentru o stare de sănătate şi o condiţie fizică mai bună”, a explicat dr. Arnt Erik Tjonna sublinind totodată că programul de scurtă durată permite menţinerea rezultatelor obţinute anterior atunci când dispunem de foarte puţin timp pentru sport.

Rezultatele acestui studiu sugerează că „nu este nevoie de un efort mare din punct de vedere al timpului pentru a ajunge la o formă fizică bună”, spune dr. Tjonna.

Dr. Tjonna subliniază că nu este nevoie să mergem la sala de aerobic pentru a face 4 minute de sport intens, ci putem efectua această activitate fizică aproape oriunde. Urcaţi o pantă în viteză timp de 4 minute sau urcaţi de mai multe ori o serie de trepte. Mergeţi cu bicicleta, înotaţi sau pur şi simplu mergeţi cu viteză mare, cât timp ridicaţi pulsul la un nivel ridicat timp de 4 minute.

„Credem că absolut toată lumea are timp să efectueze 4 minute de efort fizic de trei ori pe săptămână”, a concluzionat specialistul.

29 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook