Sari la conținut

Tehnici simple şi eficiente prin care poţi reduce stresul

beautiful woman relaxing at her office with her feet up

Stresul poate avea un impact serios asupra sănătăţii, mai ales dacă este vorba despre stres cronic. Stresul afectează inima şi vasele de sânge, sistemul nervos şi sistemul imunitar.
Poate cauza dificultăţi de concentrare, schimbări de dispoziţie, anxietate, duce la agravarea unor boli preexistente cum ar fi afecţiunile coronariene, diabetul sau astmul bronşic. În timp duce la depresie, tulburări de comportment în relaţiile cu cei din jur, rezultate slabe la servici sau la şcoală.

Iată câteva tehnici uşoare şi eficiente prin care poţi controla stresul

– Învaţă să spui ,nu”. Cunoaşte-ţi limitele şi nu te abate de la ele. Fie că este vorba despre viaţa ta personală sau profesională nu accepta responsabilităţi suplimentare. Supraîncărcarea cu responsabilităţi este reţeta perfectă a stresului.

– Evită oamenii care te stresează. Dacă prezenţa şi acţiunile unei persoane îţi provoacă stres, dar nu o poţi evita, încearcă pe cât posibil să limitezi timpul petrecut în preajma ei.

– Preia controlul asupra mediului care te înconjoară. Dacă ştirile te fac anxios, închide televizorul. Dacă traficul te încordează, apelează la o rută mai lungă, dar mai puţin aglomerată. Dacă nu îţi place să mergi la piaţă fă-ţi cumpărăturile online.

– Micşorează lista de sarcini. Analizează-ţi programul, responsabilităţile şi sarcinile zilnice. Dacă ai prea multe împarte-le în cele care ,,ar trebui’’ şi cele care ,,trebuie’’. În felul acesta vei şti care îţi sunt priorităţile.

– Exprimă-ţi sentimentele, nu acumula frustrări. Dacă ceva sau cineva te supără, spune-i acest lucru într-un mod deschis şi politicos. Dacă nu faci acest lucru vei acumula resentimente, iar situaţia nu se va schimba de la sine.

– Treci pe modul „pozitiv”. Când stresul te doboară gândeşte-te un moment la lucrurile pe care le apreciezi, inclusiv la calităţile tale şi la cadourile pe care le-ai primit. De fiecare dată când gândeşti aspecte negative despre tine, corpul tău reacţionează ca şi cum s-ar afla pe un câmp de luptă. Dacă te gândeşti la tine dintr-o perspectivă pozitivă, te vei simţi mai bine. De asemenea, o strategie bună de a elimina stresul este să eviţi cuvinte precum ,,mereu’’, ,niciodată’’ sau ,,trebuie’’.

– Fă exercitii fizice regulate. Activitatea fizică are un rol cheie în reducerea şi eliminarea stresului. Cel puţin 30 de minute pe zi de exerciţii te vor ajuta să devii mai relaxat.

– Mănâncă sănătos. Fiecare zi trebuie să înceapă cu micul dejun, masa care îţi va da energie şi iţi va limpezi mintea. Apoi, la fel de important este să te hrăneşti corespunzător şi pe parcursul zilei pentru a-ţi menţine forţa.

– Redu cafeina şi zahărul. Acestea ne dau energie, dar uneori consumate în cantităţi mari ne agită. Reducând cantitatea de zahăr, cafeină, ciocolată sau băuturi dulci te vei simţi mai relaxat şi vei dormi mai bine.

– Evită alcoolul, ţigările şi drogurile. Pe moment, acestea vor părea cea mai bună modalitate de a scăpa de stres, dar efectele acestor substanţe sunt temporare. Pe termen lung, îţi vor provoca îmbolnăviri şi dependenţe.

– Ai grijă să dormi suficient. Somnul îţi limpezeşte mintea şi îţi relaxează corpul, pregătindu-l pentru o nouă zi solicitantă, plină de factori de stres.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel