Sari la conținut

Testele genetice pe care le-a făcut Angelina Jolie ca să își afle riscul de cancer, sunt disponibile și în România. Iată la ce clinici și care sunt prețurile

Angelina Jolie a facut, in urma cu doi ani, o operatie dubla de mastectomie. La inceputul acestui an, actrita a decis sa-si scoata ovarele. Ambele interventii chirurgicale au fost facute nu pentru ca vedeta ar fi fost bolnava de cancer, ci preventiv, dupa ce a desoperit ca este predispusa genetic la aceasta boala.

Bunica, mama si matusa Angelinei Jolie au murit de cancer, asa ca vedeta a decis sa isi faca analize de sange care sa arate cat de mari sunt sansele ca ea sa se imbolnaveasca. A aflat astfel ca sufera o mutatie a genei BRCA1.

Potrivit Synevo.ro, BRCA1 (Breast Cancer 1 Gene) si BRCA2 (Breast Cancer 2 Gene) sunt gene supresoare ale tumorilor care codifica proteine cu rol in procesele de reparare a ADN-ului. Au fost comunicate peste 1200 mutatii ale genei BRCA1 si peste 1300 mutatii ale genei BRCA2.

Analiza facuta de Angelina Jolie este disponibila si in Romania. Ea poate fi facuta la clinicile private si nu se afla pe lista celor compensate de sistemul de sanatate publica.

Ce presupune si cat costa analiza Angelinei Jolie

Testul care determina prezenta unei mutatii in genele BRCA 1 sau 2 este un test de sange. Practic, se recolteaza o cantitate mica, de 5-10 mililitri de sange. Rezultatele testului sunt disponibile dupa o perioada cuprinsa intre doua saptamani si trei luni, in functie de clinica.

La Synevo, analiza pentru BRCA1 costa 5175 Lei, iar cea pentru BRCA2 – 5625 de lei. La clinica MedLife pretul testului este de 3000 de lei.

La Medsana, un test care analizeaza 50% dintre mutatiile care pot aparea la genele BRCA1 si BRCA2 costa 2.200 de lei. O completare pentru restul mutatiilor asociate acestor gene costa 7.700 de lei. Analiza completa costa 9.900 de lei.

La Sanador, analiza pentru amebele gene costa 6.800 de lei. La Medicover testarea genetica pentru BRCA1 costa 5.175 de lei, iar pentru BRCA2, 5.625 de lei.

Prezenta unei mutatii a acestor gene inseamna un risc crescut de dezvoltare in viitor a unei tumori la san sau la ovar. Clinile private recomanda sedinte de consiliere inainte de efectuarea acestei analize.

Cine ar trebui sa faca analiza

Daca ai o ruda apropiata – mama, matusa, bunica, sora sau verisoara – care a avut cancer mamar sau ovarian, te poti gandi serios daca sa iti faci sau nu analiza.

De asemenea, femeile care au avut antecedente medicale de cancer isi pot face acest test, dar si cele care stiu ca au o ruda apropiata ca ar avea mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2.
Sursa: http://www.andreearaicu.ro/

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: