”Testul mortii” îți arată cât mai ai de trăit

”Testul mortii” îți arată cât mai ai de trăit
”Testul mortii” îți arată cât mai ai de trăit

Ai vrea să știi dacă o să mai trăiești încă cinci ani? Oamenii de știință au dezvoltat un test care îți poate spune acest lucru.

Experții au nevoie doar de o mostră de sânge pentru a descoperi cine riscă să moară de boli de inimă sau cancer.

Oamenii de știință finlandezi și estonieni au creat testul ca să descopere persoanele cu boli ascunse pentru a le oferi un tratament care să le salveze viața. Ei au luat deja probe de sânge de la 17.000 de persoane sănătoase. Apoi au urmărit voluntarii mai mulți ani la rând și au comparat sângele celor care au murit cu al celor care au rămas în viață.

Rezultatele au scos la iveală patru biomarkeri care cresc riscul decesului din cauza unor boli, în mai puțin de cinci ani.

Toți cei patru biomarkeri se găsesc în sânge în mod normal, însă este important nivelul lor.

Doar unul dintre cei patru biomarkeri –albumina-a fost asociat și în trecut cu boala.

”Acești biomarkeri indică riscul de deces din cauza diferitelor boli precum cancerul sau bolile de inimă și par a fi un semn al fragilității organismului”, explică Johannes Kettunen, cercetăror la Institutul pentru Medicină Moleculară din Finlanda.

”În continuare vrem să studiem dacă există o legătură între aceste biomarkeri. Credem că pe viitor, acest test poate fi folosit pentru a identifica persoanele care par sănătoase dar de fapt au boli ascunse pentru a le oferi un tratament adecvat,” a adăugat cercetătorul.

El a subliniat că mai mult de lucru până când testul va putea fi folosit pe scară largă.

5 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook