Ţiuitul urechilor: care sunt cauzele şi în ce situaţii reprezintă un motiv de îngrijorare

Ţiuitul urechilor: care sunt cauzele şi în ce situaţii reprezintă un motiv de îngrijorare
Ţiuitul urechilor: care sunt cauzele şi în ce situaţii reprezintă un motiv de îngrijorare

Suprasolicitarea sau un dezechilibru al organismului se poate manifesta prin răspunsuri care nu pot fi controlate: ţiuitul urechii, zbătutul ochilor sau musculatura contractată, care de multe ori trec neobservate. Sunt situaţii în care acestea pot fi semne directe ale unor afecţiuni grave, care necesită tratament rapid.

De la accidente vasculare la probleme ale urechii interne

Ţiuitul în urechi (acufene sau tinitus în varianta ştiinţifică) poate fi perceput la o singură ureche ori la ambele, fără a fi influenţat de vreun factor exterior. În funcţie de cauza care îl produce, ţiuitul poate fi subiectiv şi obiectiv. Cel obiectiv poate avea origine vasculară, inclusiv anevrisme ale vaselor cervico-craniene, tumorală (tumorile jugularei), leziuni traumatice cranio-cerebrale. De obicei, acesta se resimte o dată cu pulsul şi se manifestă ca un păcănit.
Tinitusul subiectiv, în schimb, poate fi determinat de o afecţiune a urechii interne, de medicamente ototoxice, afecţiuni autoimune sau chiar accidente vasculare cerebrale. „În cazurile în care poate fi găsită cauza producătoare a tinitusului, tratamentul se poate face cu medicamente sau chirurgical. Majoritatea ţiuiturilor în urechi însă sunt subiective, cauza lor fiind deocamdată imposibil de stabilit, ceea ce face ca tratamentul să fie, de multe ori, fără efect”, explică prof. dr. Dorin Sarafoleanu, de la Spitalul „Sf. Maria” din Bucureşti.

Un alt fenomen ce nu poate fi controlat este „zbătutul ochiului”. În popor, e semn că revezi pe cineva, medical poate fi un simptom de boli grave. „Blefarospasmul sau zvâcnirea ochiului reprezintă o contractură ritmică a muşchiului pleoapelor, intermitentă sau continuă, ce apare cel mai frecvent ca urmare a unei inflamaţii oculare sau a iritaţiei conjunctivei (mucoasa oculară)”, explică Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog la Clinica Infosan din Capitală. În cazuri mai rare, acest zbătut poate fi determinat de insuficienţa secreţiei lacrimale (ochi uscat) sau a unei paralizii faciale.

În multe situaţii, mai ales la persoane tinere, dacă nu este vorba despre o inflamaţie ori iritaţie conjunctivală sau ochi uscat, cauza blefarospasmului nu se poate identifica.

Fumatul, stresul şi cofeina agravează spasmele oculare

Totuşi, există factori precum stresul, fumatul, cofeina care agravează spasmul pleoapelor. „De multe ori, presupunem că este vorba despre un dezechilibru al electroliţilor serici (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) şi recomandăm pacienţilor testarea lor în laborator pentru a corecta acest dezechilibru”, adaugă oftalmologul Andreea Ciubotaru.

În cazuri foarte rare, blefarospasmul poate asocia mişcări involuntare ale muşchilor din jurul ochilor, gurii (pe o jumătate a feţei) şi în această situaţie este vorba despre un spasm hemifacial sau poate asocia mişcări necontrolate ale umerilor şi capului, încadrându-se în sindroame mai grave precum Tourette.

Pentru cazurile uşoare, prin tratamentul ochiului uscat sau a inflamaţiei oculare, de obicei blefarospasmul dispare. Dacă simptomele persistentă, este nevoie uneori de injecţii cu toxină botulinică.

Contracţiile musculare voluntare, comadate de creier, reprezintă baza mişcării organismului. Când însă musculatura nu mai răspunde perfect la comenzi apar disfuncţiile, care pot evolua de la simple contracţii necontrolabile până la adevărate „drame musculare”.

„Substratul contracţiilor musculare necontrolabile, uneori dureroase (cârcei) poate fi reprezentat fie de o lipsă de calciu sau/şi de magneziu, fie de o acumulare intramusculară de acid lactic (în cazul exerciţiilor fizice epuizante), fie de boli ale glandelor endocrine care intervin în metabolismul calciului”, explică Valerian Ciubotaru, medic flebolog la Clinica „Flebestet” din Bucureşti.

În acest caz, este nevoie de analize specifice pentru un diagnostic corect. De cele mai multe ori se se pot trata eficient cu medicamente.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

 1. bunà ziua,sora mea are probleme la urechea stangà-SINDROM MENIERE,ce trebuie sà facà pentru a-si reveni.Và multumesc pentru atentie si sper sà o pot ajuta.

  • @Georgeta: 2 grame sare pe zi, exercitii de respiratie, exercitii yoga la orizontala, zero stimuanti (cafeina alcool tutun etc) mai presus de toate tine’i companie fii rabdatoare si expune’o la soare cat poate sa suporte, depinde de anotimp.

 2. @ Georgeta says:

  Şi eu am avut , am fost la medic specialist şi am făcut tratament 3 luni. M-am vindecat. Sora ta cu trimitere de la medicul de familie să se prezinte la un medic specialist pentru a i se da tratament.

 3. Am avut şi eu şi am făcut tratament 3 luni. M-am vindecat. Trebuie să meargă urgent la un medic specialist să.i dea tratament.

 4. Dr jeanvaljean says:

  Pentru sindromul asta al urechii se foloseste un ziar facut con asa ca cel de seminte de floarea soarelui . Apoi o sursa de foc se aprinde cu grija capatul conului introdus in ureche. Flacara va zvicni de citeva ori ca rezultat al acumularii de aer comprimat in ureche. Asa se scapa de senzatia de curent si se trateaza sindromul Meniere.

 5. sa i-a BETASERC ,si eu am avut boala Menier ,probleme cu urechea interna ,am luat BETASERC trei luni si mi-a trecut,se compenseaza la farmacie cu reteta de la medic .Sanatate

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *