TOATE METODELE CONTRACEPTIVE INVENTATE PÂNĂ ACUM. Cum decidem care ni se potriveşte

Cu atât de multe opţiuni, să alegeţi o metodă contraceptivă poate fi o întreprindere descurajantă. Să nu dramatizăm, însă. Cel mai simplu este să începeţi cu câteva întrebări, ca de pildă. Aveţi nevoie de protecţie împotriva unei sarcini nedorite? Cât este de convenabilă şi cât costă? Dar cât este de sigură? În ce măsură vă protejează de bolile cu transmitere sexuală? Nu uitaţi că doar abstinenţa este 100% sigură, dar și alte metode sunt şi ele pe-aproape.

Contracepţia naturală

Denumită şi planificarea familială naturală, acest tip de contracepţie presupune evitarea întreţinerii de relaţii sexuale atunci când femeia este în perioada ei de maximă fertilitate. Aceasta implică monitorizarea schimbărilor produse la nivelul mucoasei cervicale şi a temperaturii bazale a corpului. Pentru a utiliza corect această metodă este bine să fiţi instruite de profesionişti în materie.

Argumente pro: fără pastile şi aparate, nu costă

Argumente contra: limitează sexul spontan, 25% din cele care utilizează această metodă rămân însărcinate

Spermicidul

 

Spermicidele conţin substanţe chimice care neutralizează sperma. Pot fi sub formă de spumă, gel, cremă sau folie (membrană) care se introduc în vagin înainte de a avea contact sexual. Anumite tipuri de spermicide trebuie introduse cu 30 de minute înainte. Utilizarea frecventă a acestei metode contraceptive poate provoca iritaţia ţesuturilor, crescând riscul de infecţii şi boli cu transmitere sexuală.  Spermicidele sunt, de regulă, folosite împreună cu alte metode contraceptive.

Argumente pro: uşor de folosit, metodă necostisitoare

Argumente contra: creşte riscul contactării unor boli cu trasmitere sexuală, 29% din femeile care utilizează metoda rămân însărcinate

Prezervativul masculin

Prezervativul din latex este o metodă contraceptivă clasică. El împiedică sperma să pătrundă în organismul femeii, oferind protecţie împotriva unei sarcini nedorite şi a bolilor cu trasmitere sexuală. 15% din cuplurile care mizează doar pe prezervativul masculin ca metodă contraceptivă ajung să aştepte un copil.

Pro: la îndemâna oricui, protejează împotriva bolilor cu trasmitere sexuală, necostisitoare (sub un dolar bucata).

Contra: este sigură doar dacă este folosită corect de fiecare dată. Prezervativul nu poate fi reutilizat.

Prezervativul feminin

Prezervativul feminin este un fel de pungă subţire de plastic care căptuşeşte vaginul şi se aşează în interiorul lui cu 8 ore înainte de a face sex. Persoanele care-l folosesc pun un inel flexibil de plastic în fundul săculeţului pentru a-l utiliza corect. Este mai puţin eficient decât prezervativul masculin.

Pro: la îndemâna oricui, oferă o oarecare protecţie împotriva bolilor sexuale, transmite căldura corporală mai bine decât prezervativul masculin.

Contra: poate fi enervant, 21% din utilizatoare rămân însărcinate, nu poate fi refolosit. Nu poate fi utilizat împreună cu prezervativul masculin pentru că există riscul ruperii.

Diafragma

Diafragma este un cilindru de cauciuc care se pune în jurul colului uterin înainte de a face sex. Este folosit împreună cu un spermicid. Cât priveşte rata de siguranţă comparativ cu prezervativul masculin, – în medie 16% din utilizatoare rămân însărcinate, încluzându-le aici şi pe cele care nu utilizează corect dispozitivul de fiecare dată.

Pro: necostisitor, (între 15 şi 75 de dolari la fiecare 2 ani)

Contra: trebuie fixat de un medic, nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Nu poate fi folosit pe durata menstruaţiei pentru că există riscul unui şoc toxic.

Diafragma sub formă de căpăcel de plastic

Este un dispozitiv similar diafragmei din cauciuc, dar este mai mic. Fixat în interiorul colului uterin, blochează intrarea în uter. Este utilizat împreună cu un spermicid. 15% din femeile care folosesc această metodă de protecţie şi nu au avut copii niciodată riscă să rămână însărcinate, în timp ce proporţia pentru cele care au deja copii este de 30%.

Pro: Poate sta în poziţie timp de 48 de ore, nu este un dispozitiv scump

Contra: Trebuie fixat de un medic, nu oferă protecţie împotriva bolilor cu trasnsmitere sexuală şi nu poate fi folosit în timpul menstruaţiei.

Buretele contraceptiv

Buretele contraceptiv este făcut sintr-un material spongios şi conţine spermicide. Se introduce în interiorul colului uterin cu 24 de ore înainte de contactul sexual. Buretele este la fel de eficient ca şi diafragma sub formă de căpăcel de plastic cu o rată de eşec de 16% pentru femeile care nu au născut niciodată şi 32% pentru cele care au deja copii. Dar, spre deosebire de neplăcuta diafragmă sub formă de căpăcel de plastic, nu este nevoie ca buretele să fie fixat de către un medic.

Pro: nu are nevoie de prescripţie medicală, eficienţă imediată

Contra: greu de poziţionat corect, nu oferă protecţie împotriva bolilor cu trasnmitere sexuală şi nu poate fi folosit pe durata menstruaţiei

 

Pilula contraceptivă

Cea mai comună metodă contraceptivă este folosirea pilulei cu hormoni (estrogen şi progesteron). Pentru a fi eficientă se administrează după un anumit orar. 8% din cele care o folosesc ajung să rămână însărcinate, incluzându-le aici şi pe cele care uită să înghită pilula. La fel ca şi alte contraceptive hormonale, pilulele au nevoie de prescripţie medicală.

Pro: se iau regulat, perioade mai lungi sau mai scurte dintr-o lună, în funcţie de pilulă. Nu este nevoie de fixare

Contra: costă între 15 şi 50 de dolari pe lună, nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Pot avea efecte secundare, inclusiv tensiune la nivelul sânilor, apariţia unor pete, formarea unor cheaguri de sânge şi creşterea presiunii sanguine. Unele femei nu ar trebui să utilizeze pilulele contraceptive.

Plasturele contraceptiv

Femeile care au probleme în a-şi aminti să ia pastila contraceptivă în fiecare zi pot folosi un plasture. Acesta se lipeşte de piele şi se schimbă odată pe săptămână, oferind o protecţie în faţa unei sarcini nedorite de circa trei-patru săptămâni. Plasturele conţine acelaşi tip de hormoni ca şi pilula contraceptivă şi are acceaşi rată de eşec.

Pro: se foloseşte regulat, fără stresul înghiţirii pilulei zilnic. la oră fixă. Contra: costă între 15 şi 50 de dolari pe lună, poate cauza iritaţia pielii sau poate avea alte efecte secundare similare pilulei contraceptive. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Inelul vaginal

Este un inel de plastic moale introdus în interiorul vaginului. Inelul eliberează acelaşi tip de hormoni ca şi pilula contraceptivă sau plasturele şi este la fel de eficient. Dar este nevoie de schimbarea lui odată pe lună.

Pro: uşor de folosit o perioadă îndelungată. Este nevoie de înlocuirea lui odată pe lună.

Contra: costă între 30 şi 50 de dolari pe lună, poate cauza iritaţii vaginale sau poate avea alte efecte secundare similare pilulei contraceptive şi plasturelui. Nu oferă protecţie în faţa bolilor cu transmitere sexuală.

Injecţia contraceptivă

O injecţie oferă o protecţie contraceptivă timp de trei luni. Pentru un cuplu obişnuit este o metodă mai sigură decât pilula contraceptivă, doar 3% din utilizatoare rămânând înscărcinate.

Pro: patru injecţii pe an asigură o protecţie efectivă

Contra: costă 240 de dolari pe an, poate duce la apariţia petelor pe piele şi a altor efecte secundare. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Implantul contraceptiv

Metoda presupune introducerea sub piele a unui implant de forma unui tub elastic, de grosimea unui ac în partea de sus a umerilor. Odată introdus, eliberează acelaşi tip de hormoni ca şi pilula contraceptivă care protejează de sarcină timp de 3 ani. Rata de eşec este de 1%.

Pro: durată mare de protecţie – 3 ani, rată mică de eşec

Contra: destul de scump, costă între 400 şi 800 de dolari pentru examinare medicală, împlant şi inserţie, poate cauza efecte secundare, inclusiv sângerări neregulate. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Steriletul

Este un dispozitiv din plastic, în formă de T care se plasează intrauterin. Manevra nu poate fi executată decât de un medic de specialitate. Odată introdus, steriletul poate fi eficient pe durata mai multor ani. Steriletul împiedică sperma să fertilizeze ovulul. Opt femei dintr-o mie rămân însărcinate folosind această metodă contraceptivă.

Pro: utilizare îndelungată

Contra: menstruaţii neregulate şi abundente, dispozitiv costisitor, poate cauza efecte secundare

Legarea trompelor uterine

Dacă sunteţi sigură că nu mai vreţi copii biologici în viitor, atunci sunteţi gata pentru o metodă contraceptivă permanentă. Metoda tradiţională pentru femei se numeşte legarea trompelor uterine. O astfel de operaţie împiedică ovulul să migreze în afara ovarelor.

Pro: este o metodă permanentă, aproape 100% sigură

Contra: este nevoie de operaţie chirurgicală, nu este reversibilă, poate fi scumpă. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Implanturi la nivelul trompelor uterine

Este o metodă contraceptivă prin care trompele uterine sunt blocate fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală. Mici implanturi metalice sau din silicon sunt plasate la nivelul trompelor uterine. Se poate ca în jurul implanturilor să crească ţesut care să blocheze trompele. Însă doar o analiză cu raze X poate confirma înfundarea trompelor. Este o metodă contraceptivă care nu are nevoie de o alta suplimentară.

Pro: este permanentă, aproape 100% sigură

Contra: Trebuie să treacă mai multe luni pentru ca metoda să devină eficientă. Poate cauza infecţii pelviene, este ireversibilă şi scumpă.

Vasectomia

Este, alături de prezervativ una dintre metodele contraceptive aflate la diapoziţia bărbaţilor. Presupune o intervenţie chirugicală de întrerupere a canalelor care permit trecerea spermei dinspre testicule către aparatul reproducător masculin. Previne eliberarea spermei, dar nu interferează cu ejacularea.

Pro: permanentă, mai ieftină decât legarea trompelor, aproape 100% sigură

Contra: presupune intervenţie chirurgicală, nu este efectivă imediat, poate să nu mai fie reversibilă

Pilula „de a doua zi”

Contracepţia de urgenţă ajută protecţia împotriva unei sarcini după ce actul sexual a avut loc. Este o metodă de control folosită de femei în cazul în care cred că cea obişnuită poate da greş. Pilula „de a doua zi” conţine o doză mai mare de hormoni decât cea din pilula obişnuită. Nu este nevoie de prescripţie medicală la femeile cu vârste peste 17 ani. Pilula trebuie luată în maximum 72 de ore de la consumarea actului sexual.

Opţiuni pentru femeile în vârstă

Vârsta şi stilul de viaţă sunt factori importanţi în alegerea metodei contraceptive. Dacă aveţi peste 35 de ani, sunteţi fumătoare sau obeză, o combinaţie între pilula contraceptivă, plasture şi inelul vaginal nu este recomandată. Cel mai bine ar fi să consultaţi medicul asupra unei alternative sigure. Dacă vă apropiaţi de vârsta menopauzei, injecţia contraceptivă poate fi metoda potrivită întrucât poate îndepărta unele dintre simptomele acesteia.

Ejacularea „în afară”

Şase din 10 femei americane au declarat că partenerii lor folosesc metoda ejaculării „în afară” care presupune retragerea penisului din vagin înaintea ejaculării. Când este practicată în mod corect, doar 4% din femei rămân însărcinate. Utilizată în mod efrecvent are o rată de eşec de 18%.

Pro: nu necesită dispozitive sau hormoni

Contra: poate fi dificil de practicat în mod corect. Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

 

 

3 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook