Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre reconstrucția mamară după mastectomie

Reconstructia mamara este interventia chirurgicala de refacere a formei si marimii sanilor dupa indepartarea glandelor mamare in urma unei mastectomii.

Pentru pacientele care au suferit o dubla mastectomie, reconstructia mamara are un impact psihologic benefic, pentru ca reda pacientelor incredere in sine si le restabileste echilibrul emotional. Cei care se hotarasc sa decurga la aceasta interventie trebuie sa fie informate asupra faptului ca interventia este indelungata si se desfasoara in mai multe etape.”, a declarat chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos, medic in cadrul clinicii Metamoprhosis Center.

Cand este indicata interventia
Interventia de reconstructie este indicata dupa aproximativ 6-12 luni de la efectuarea operatiei de mastectomie, deoarece in cazul in care pacienta este sub tratament chimioterapic sau radioterapie, interventia trebuie amanata pana la incheierea tratamentului.

Sfaturi preoperatorii
Se va analiza starea de sanatate a pacientei printr-o serie de investigatii si se va stabili impreuna cu medicul plastician dorinta pacientei privind marimea si forma implantului.

Se recomanda renuntarea la fumat cu aproximativ 2 luni inainte si dupa interventie, deoarece poate intarzia vindecarea tesuturilor. Deasemenea se va evita administrarea aspirinei cu 2 saptamani inainte de interventie si se va adopta o dieta sanatoasa.

Reconstructia mamara cu implant siliconic
Reconstructia mamara se poate realiza prin doua metode: cu implant siliconic sau prin folosirea de tesut propriu al pacientei sub forma de lambouri.

Prima etapa presupune introducerea sub tesutul muscular al unui expander tisular si umplerea acestuia cu ser fiziologic, la intervale regulate, timp de aproximativ 6 luni.
Expanderul are avea rolul de a extinde tesuturile, pana cand se va putea permite plasarea unui implant permanent cu solutie salina sau silicon.

Interventia de reconstructie mamara cu implant se desfasoara sub anestezie generala si poate dura pana la 3 ore. Dupa interventie sunt necesare tuburi de dren pentru eliminarea lichidelor din zona operata si timp de 2-3 zile pacientele vor urma un tratament cu antibiotic.
Scoaterea firelor de sutura se face dupa aproximativ 10-14 zile, insa vindecarea completa a cicatricilor necesita 6-12 luni.

Dupa 6-8 saptamani pacienta poate reveni la activitatile zilnice, evitand ridicarea greutatilor si efortul fizic indelungat. Totodata pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor nu este permisa expunerea la soare, timp de 1 an de la interventie.

Reconstructia cu lambo-uri
Reconstructia mamara cu lambouri presupune folosirea tesuturilor proprii din zone unde tesutul adipos este in exces – zona inferioara a abdomenului, fese, coapse sau spate.
Lamboul de mare dorsal, este cel mai frecvent folosit in reconstructie pentru ca transpozarea acestuia este mai facila, iar complicatiile acestui tip de interventie sunt rare.

Deplasarea lamboului pana in regiunea sanului se face printr-un tunel subcutanat, in acest mod tesutul din zona donatoare pastrandu-si vascularizatia. Interventia chirurgicala se desfasoara pe parcursul a 3-4 ore.

O alta metoda des folosita este reconstructia cu tesuturi din zona inferioara a abdomenului denumit lamboul DIEP deoarece prezinta o cantitate mai mare de tesut cutanat si adipos. Acest tip de interventie necesita o perioada mai lunga de recuperare si dureaza in medie 5 ore pentru un san.

Ultima metoda, este lamboul TRAM si foloseste muschiul drept abdominal impreuna cu tesut subcutanat si piele, iar transferul acestuia se face tunelizat sau liber pana in regiunea mamara.
Procedeele descrise mai sus, pot fi asociate si cu un implant mamar, in cazul in care tesuturile transferate nu sunt suficiente pentru reconstructia sanului.

Procesul de reconstructie mamara se incheie cu reconstructia mamelonului si al areolei, interventia putand fi efectuata la aproximativ 4 luni de la introducerea implantelor. Operatia se efectueaza sub anestezie locala si dureaza intre 30 si 60 de minute in functie de tehnica abordata.

Complicatiile care pot aparea in urma acestei interventii sunt:
– aparitia unui hematom sau a unui serom
– senzatie usoara de amortire si pierderea sensibilitatii de-a lungul inciziilor
– aparitia contracturii capsulare

La indicatiile medicului, dupa interventie, se vor face controale si ecografii regulate. Pacienta este indrumata sa-ti examineze sanii lunar si sa efectueze anual o mamografie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel