Trei boli care amenință România din cauza fugii de vaccinare

Trei boli care amenință România din cauza fugii de vaccinare
Trei boli care amenință România din cauza fugii de vaccinare

Afecțiuni grave, care erau considerate „eradicate”, au reapărut după ce, în ultimii ani, tot mai mulți părinți au refuzat să-și „înțepe” copiii, de teama efectelor adverse

Rata de vaccinare a copiilor din țara noastră a scăzut mult în ultimii zece ani, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce a făcut să ne confruntăm din nou cu epidemii de rujeolă și rubeolă. În toată lumea există un trend al nevaccinării, care a luat amploare mai ales în zona sectelor religioase, odată cu promovarea unor studii frauduloase care asociau vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului cu riscul de autism.
Medicii atrag însă atenția că vaccinurile sunt printre cele mai testate produse farmaceutice și nu sunt lăsate să intre pe piață dacă au mai puțin de 1% reacții adverse.
America, exemplu de succes
România a reușit să țină sub control bolile copilăriei – rujeola și rubeola – grației imunizării gratuite, însă scăderea ratei de vaccinare din ultimul deceniu a făcut ca țara noastră să se confrunte recent cu epidemii. „Este foarte interesant ce se întâmplă pe continentul american, unde s-a reușit eliminarea rujeolei și rubeolei, grație vaccinării. Rata de imunizare a fost, inițial, la noi, de 95%, acum am scăzut înspre 92%, iar pe unele vaccinuri avem 85%. La noi, au fost scăderi pentru rujeolă și rubeolă, de aceea au apărut epidemii. Ultima importantă a fost în 2012 , atât rujeolă, cât și rubeolă. 103 cazuri de gravide cu rubeolă au fost atunci în România”, a declarat Victor Olsavszky, reprezentantul în România al Organizației Mondiale a Sănătății.
Rujeola (pojarul) este o boală mai gravă decât rubeola (pojărelul), din cauza complicațiilor pe care le poate cauza – meningită, encefalită, pneumonie etc. – dar rubeola este extrem de periculoasă pentru gravidele care o fac în primele trei luni de sarcină, din cauza malformațiilor pe care le poate da fătului. Ambele sunt boli infecțioase cu o contagiozitate foarte mare. În cazul rujeolei, de exemplu, o persoană infectată poate contamina până la 20 de persoane neprotejate.
Capcana în care cad părinții
Vestea bună este că ambele boli sunt cauzate de virusuri care pot fi prevenite prin vaccinuri, care au efecte adverse ușoare, de tip local – inflamații, înroșirea zonei etc. Pe site-urile religioase a circulat mult timp un studiu care asocia vaccinul împotriva rujeolei cu riscul de autism, care s-a dovedit, de fapt, a fi o fraudă a unui medic.
„Reculul acesta la vaccinare există în toată lumea civilizată, vaccinăm cu succes copiii de trei generații. Oamenii nu mai văd cazuri, nu se mai moare de aceste boli, și atunci zic că de ce să îi mai vaccinăm? Păi de-aia nu mai mor, că i-am vaccinat”, atrage atenția medicul de familie Cristian Sever Oană, care mai spune că părinții apreciază greșit riscurile vaccinării. „Bolile împotriva cărora facem vaccinare sunt grave, nu vom vaccina niciodată pentru guturai. Rujeola poate fi fatală în 15-20% din cazuri, hepatita B are risc de 5% de a se transforma în cancer, pe când riscul letal în cazul vaccinării este, nu mai știu exact, de unu la un milion de cazuri. Dacă te apuci și compari corect riscurile, îți dai seama că pericolul de a face efecte adverse grave este mult, mult mai mic decât cel de a face acele boli și complicațiile lor”, spune medicul de familie. Un exemplu concludent este cel al poliomielitei, care poate da sechele motorii grave, până la paralizii.
„Uitați-vă la poliomielită, am avut colegi care veneau la școală în cărucior, pentru că rămăseseră cu sechele de la boală. Pe vremea mea, părinții se luptau să își vaccineze copiii, acum s-au inversat lucrurile”, mai spune medicul de familie.
Poliomielita ar putea veni din Siria sau Ucraina
Poliomielita riscă să facă din nou ravagii pentru că nou-născuți din Siria sau Ucraina nu au mai fost prinși în schema de vaccinare. Medicii de familie au primit deja o alertă în acest sens de la OMS. „Israelul, ţară civilizată, își imuniza copiii cu vaccin anti-poliomielitic injectabil, mai slab imunogen, care nu dă nici reacții adverse severe, dar nici o protecție la fel de mare ca cel administrat pe cale orală, cu efecte adverse mai severe. Și România la fel face. Însă Siria nu a mai vaccinat copiii, iar în Israel au apărut tulpini sălbatice, la care vaccinul nu a mai avut efect, așa că au trecut iar la cel cu administrare orală”, adaugă medicul Cristian Sever Oană. În acest moment, Organizația Mondială a Sănătății este într-o situație de alertă, în ceea ce privește riscul de poliomielită. „A fost găsit virus de poliomielită circulând liber în zonele de conflict. Trebuie menținută o rată de vaccinare foarte bună, asta înseamnă peste 95%. Existând refugiați și populație care migrează, există riscul ca să se transmită la o serie de copii nevaccinați care au scăpat dintr-un motiv sau altul”, a adăugat Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Vaccinul pneumococic, gratuit doar pe hârtie

Bolile respiratorii sunt principala cauză de deces la copiii cu vârste sub 5 ani din țara noastră și la nivel global. Vaccinul pneumococic, care le-ar putea preveni și care  a fost recomandat de OMS pentru a fi introdus în schema națională, a fost plătit de părinți din buzunarul propriu. Vaccinul, care este făcut în aproape toate țările UE și în 60% din țările membre OMS, a fost introdus abia recent în campania națională de imunizare în România. Din păcate, însă, doar în teorie, pentru că licitațiile pentru achiziționarea acestuia nu au fost făcute nici până în prezent de Ministerul Sănătății. Bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite și pot provoca sechele grave în rândul copiilor, precum retard mintal, tulburări de comportament, tulburări de vedere și auz, și, nu în ultimul rând, epilepsie. În țările în care au fost introduse, vaccinurile au redus incidența bolilor infecțioase, salvând anual milioane de copii din întreaga lume, ca în cazul rujeolei, rubeolei și poliomielitei.

 

Cristina Lica

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

12 Comments

 1. Daca tot vreti sa comparati riscuri, atunci aveti bunul simt si logica matematica corecta de a compara riscuri calculate corect:
  – pentru riscurile de efecte adverse generate de vaccinare: folositi riscul compus al utilizarii unui vaccint multivalent (care este mai mare decat la vaccinul monovalent)
  – pentru riscul de complicatii severe dupa imbolnavire (procentul cunoscut de complicatii severe trebuie ponderat cu riscul de a contacta boala, generat de numarul de bolnavi)
  Daca comparati riscul de autism pe vaccin monovalent (care nu se vinde in aceasta forma), cu riscul de complicatii severe, inseamna ca plecati de la premiza ca toti copii (100%) se vor imbolnavi cu virusul respectiv (ceea ce este complet fals si eronat).
  Daca vreti comparatii matematice si statistice, puneti mana si invatati matematica si statistica.
  Nu spun cum cred eu ca e bine, fiecare sa decida. Dar nu incercati sa combateti studii pe care le numiti frauduloase, cu sperietori statistice frauduloase.
  La OMS oricum lucreaza doar fosti manageri ai marilor producatori de vaccinuri, asa ca integritatea lor si corectitudinea celor declarate de ei lasa mult de dorit.
  Oamenii trebuie sa aibe libertatea sa se informeze, sa analizeze si sa ia singuri decizii, pe care sa si le asume.

  • Gabriela Samoila says:

   Felicitari, Ted, pt claritate!

   • cristina tacaciu says:

    Tedule,ai mancat rahat conspirationist pe paine si acum ni-l dai si noua? mai ai pretentia ca ai inteles statistica , dar tu iei in seama studii frauduloase facute pe grup de 18 copiii fara grup de control.Mai omule, spala-te cu sapun pelimba aia ascutita si da-ti o palma, esti pe langa

   • Felicitări, Ted, mamele nu vaccinează copiii pentru că cancer și pentru că Big Pharma!

 2. E minunat ca s-a eradicat rujeola si poliomielita si toate- toate pe continentul american, dar cum explicati explozia de autism la copiii de acolo? date statistice care confirma aceasta crestere ”inexplicabila” a cazurilor de autism… fata de acum zece ani de exemplu. Nu mai vorbesc de douazeci-treizeci! De unde atata autism?? Sau au innebunit toti brusc?
  Si de ce sunt indopati copii normali dar mai energici, mai neastamparati cu medicamente gen ritalin si alte kkturi care le otravesc creierele? sub pretext ca nu sunt normali, ca deranjeaza orele la scoala, ca au ADHD , cea mai convenabila gaselnita a pediatiei – pac! ia d’aici tratamentul de blegire de la nenea doctorul…. God bless America, da’ gaina-i moarta in cotet!

  • calmeaza-te.

   autismul este identificat mai des pentru ca populatia are acces in mai mare masura la asistenta medicala.

   asa cum cancerul este identificat tot mai des. si in stagii din ce in ce mai precoce.

   o fi rau, o fi bine?

   PS: adhd exista pentru ca sunt unii parinti isterici, care nu-si educa plozii, ci cauta scuze medicale.

 3. Nu am vazut nici un studiu serios, cu autori identificabili si date coerente, care sa dovedeasca efectele „catastrofale” ale vaccinurilor. Sunt doar zvonuri colportate de cei care habar nu au cat de putina minte detin.

  Sunt foarte fericit ca traiesc intr-o epoca in care medicina este bine dezvoltata, si ca exista vaccinuri. Este foarte trist ca exista parinti care isi expun copii unor boli teribile, asa cum este poliomielita.

 4. Cea mai grava epidemie este cea de imbecilitate a sfertodoctilor care insista cu o informatie prinsa din zbor, cea a legaturii dintre vaccinari si autism, care este provenita dintr-un SINGUR studiu fraudulos, probat ca atare in nenumarate randuri, al carui autor a si recunoscut asta, dupa ce i-a fost oricum retrasa licenta. Epidemia este dublata si de o lipsa acuta de elementara educatie logica, evidentiata prin eroarea cunoscuta drept „post hoc ergo propter hoc” – in limba profanilor „doar pentru ca ceva urmeaza dupa altceva nu inseamna ca este cauzat de acesta” sau „corelarea nu inseamna cauzare”. Un factor agravant este si o sensibilitate si propensiune a romanilor pentru datul cu parerea in subiecte pentru care n-au absolut nici o pregatire.
  Aveti doi pacienti mai sus.

 5. „Trendul” acesta al nevaccinarii este replica fireasca a unei tendinte de supra-vaccinare in multe tari (inclusiv Romania) care se explica prin presiunile firmelor farmaceutice si ignoranta, incompetenta sau complicitatea autoritatilor sanitare.

  Exista intre-adevar vaccine pentru care raportul risc / beneficiu este favorabil, cum ar fi vaccinele pentru tetanos, difterie sau poliomielita.

  Alte vaccine prezinta efecte secundare teribile cum ar fi vaccinul anti-variola (astazi din fericire abandonat). Unele vaccine administrate in ziua de astazi, sunt suspectate de a declansa maladii auto-imune : mai multe decizii de justitie in Franta au confirmat legatura intre vaccinarea imptriva hepatitei B si scleroza in placi sau scleroza laterala amiotrofica. Un proces in acest sens este in curs si impotriva fabricantului vaccinului „impotriva canceului de col uterin”.

  Trebuie stiut ca segmentul vaccinelor este unul foarte rentabil pentru laboratoarele farmaceutice, si care prezinta in plus avantajul ca produsele sunt mai greu de copiat, ferind producatorii de concurenta medicamentelor generice mai ieftine.

  De aceea, producatorii incearca sa impuna vaccine pentru boli la care nu este nevoie de asa ceva, cum ar fi varicela. In cazul rujeolei, nevoia este poate discutabila, insa a afirma ca rujeola este fatala in 15 – 20% din cazuri e ridicol si decredibilizeaza complet autorul unei astfel de afirmatii.

  In plus, eficacitatea vaccinelor nu este atat de buna precum se crede. Generatii intregi de adulti vaccinati impotriva rujeolei fac acum boala la 40 ani (cand ea este mult mai grava) pentru ca fiind vaccinati nu au facut-o in copilarie (cand boala este in general usoara) insa imunizarea data de vaccin nu este pe viata, asa cum se intampla dupa vindecarea bolii.

  In sfarsit, sa subliniem ca vaccinarea nu este singura cauza a eradicarii unor boli infectioase grave, factorul cel mai important fiind imbunatatirea conditiilor de igiena. Sa nu uitam ca unele din cele mai grave boli din istorie, ciuma si holera, au fost eradicate din tarile civilizate fara nicun fel de vaccin.

 6. vaccinarea e factorul cel mai important in eradicarea bolilor infectioase,sau vrei sa spui ca in tarile civilizate unde vaccinarea este gratuita , oamenii nu au acces la sapun si apa curenta?

  faptul ca ca faci boala in copilarie nu iti garanteaza imunitate totalape viata , asa ca nu mai vorbii tampenii. de altfel nici vaccinarea nu o face.

  segmentul vaccinurilor nu este maiprofitabil pt companii farmaceutice decat alte segmente, din contra e undeva la coada pt ca vaccinul il faci cel mult in cateva doze ,pe cand un tratament ce include spitalizarea costa mult mai mult.

  • Ce vreau sa spun este ca tocmai faptul ca oamenii din tarile civilizare au acces (si folosesc regulat) la apa curenta si sapun este factorul cel mai important in eradicarea bolilor infectioase, fara indoiala inaintea vaccinurilor (inca o data, holera si ciuma au fost eradicate fara niciun vaccin).

   In cazul rujeolei imunizarea este intr-adevar pe viata in cazul bolii (parintii si bunicii dv. care au avut fara indoiala boala) ar trebui sa va poatea confirme. In schimb, ea este limitata in timp in cazul vaccinului.

   Cat despre vaccine, imi pare rau pentru dumneavoastra, dar sectorul este intr-adevar printre cele mai rentabile din industria faemaceutica. Nu o spun eu, ci specialistii in domeniu, atasez aici un link catre un articol din care imi permit sa citez (imi pare rau, este in franceza) :

   „Sanofi intensifie son effort sur six domaines dits „de croissance” dont certains ont pour particularité d'”être plus protégés de la concurrence des génériques que les blockbusters synthétisables chimiquement”, explique Dominique Perrault, de la société d’études IMS-Health. Il s’agit du secteur des vaccins (via sa filiale Sanofi-Pasteur) et de celui du traitement du diabète.”

   http://www.lemonde.fr/economie/article/2012/02/08/sanofi-poursuit-sa-strategie-de-diversification_1640416_3234.html

   Cat despre tutuire si utilizarea unor cuvinte dure (gen „tampenii”), nu folosesc in niciun fel la dezbatere…

 7. Citez : „Medicii atrag însă atenția că vaccinurile sunt printre cele mai testate produse farmaceutice și nu sunt lăsate să intre pe piață dacă au mai puțin de 1% reacții adverse.” Poate daca au MAI MULT de 1% reactii adverse, nu mai putin :) Daca tot vreti sa convingeti oamenii de necesitatea vaccinarii, macar nu scrieti nazbatii , altfel efectul e invers!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *