Tumorile prostatei se văd la analize de rutină. „Bărbații care nu fac analizele anuale să se trateze din banii lor dacă vor face cancer”

Tumorile prostatei se văd la analize de rutină. „Bărbații care nu fac analizele anuale să se trateze din banii lor dacă vor face cancer”
Tumorile prostatei se văd la analize de rutină. „Bărbații care nu fac analizele anuale să se trateze din banii lor dacă vor face cancer”

Geta Roman

Conform datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cele mai frecvente afecțiuni urologice sunt: cancerul de prostată, adenomul prostatic și litiaza aparatului urinar. „Constatăm că principalele probleme urologice ale bărbaților români sunt maladiile tumorale ale prostatei”, afirmă specialistul în urologie.
Cancerul de prostată ar trebui să îngrijoreze cel mai mult. În faza precoce, nu provoacă simptome.
„Uneori, simptomatologia este cea întâlnită în afecțiuni benigne – hiperplazia benignă de prostată. Aceste simptome includ: polachiuria (urinare frecventă), polachiurie nocturnă (urinare frecventă în timpul nopții), disurie (urinare cu dificultate), jet urinar slab proiectat, fără forță, hematuria (urinare cu sânge- mai frecventă la pacienții cu cancer)”, vin explicațiile medicului urolog.
Problemele cu ejacularea, frecvente în cancere
Cancerul de prostată poate provoca probleme la nivelul funcției și performanței sexuale cum ar fi ejacularea dureroasă, disfuncția erectilă, scăderea libido-ului. O dată cu avansarea bolii pot apărea oboseala, lipsa poftei de mâncare, dureri pelvine/abdominale, pierdere în greutate etc.
„Cancerul de prostată se poate răspândi și în alte părți ale corpului provocând simptome suplimentare (dureri osoase, fracturi osoase inclusiv la nivelul coloanei vertebrale, tuse, hemoptizie – spută cu sânge, icter, hepatomegalie tumorală- mărirea de volum a ficatului prin metastaze la nivelul ficatului etc)”, mai detaliază medicul Roberto Lazăr.
O analiză care poate salva viața
Pe lângă simptome, anumite analize pot ajuta la depistarea timpurile a acestui tip de cancer.
Este  vorba despre detectarea PSA în sânge (antigen specific prostatic) și de biopsie.
„Detectarea PSA se face de rutină în laboratoarele și spitalele din România. Decelarea întâmplătoare a unor valori crescute ale PSA trebuie urmată de vizita la urolog. Orice bărbat trecut de 50 de ani trebuie să facă, anual, aceasta analiză de sânge”, recomandă specialistul. Interpretarea analizelor ar trebuie făcută de medicul urolog, pentru că antigenul specific prostatic (PSA) este crescut și în infecții ale prostatei, inflamații etc.
Următorul pas dacă valorile PSA sunt peste cele admise, iar la examinarea fizică se observă modificări specifice tumorale la nivelul prostatei sau dacă există anomalii imagistice prostatice (ecografice, tomografice etc), este obligatorie efectuarea puncției prostatice. Această investigație se face sub anestezie locală. „Fără biopsie pozitivă nu putem afirma că un pacient are cancer de prostată chiar dacă simptomele sunt sugestive, chiar dacă valorile PSA sunt crescute și chiar dacă examinarea fizică este înalt sugestivă”, conchide expertul în urologie.

„Bărbații care nu fac analizele anuale să se trateze din banii lor”
Medicul urolog propune ca măsuri pentru ținerea sub control a problemelor urologice:
l elaborarea unor programe naționale pentru depistarea, prevenirea și tratarea acestor afecțiuni,
l consolidarea unui sistem urologic național integrat prin eliminarea disparităților dintre centrele universitare și restul orașelor. „În momentul de față, există un deficit major de medici specialisti urologi în teritoriu. Trebuie menționat că și colaborarea urologului cu medicul de familie este esențială”, adaugă medicul Roberto Lazăr.
l screening-ul cancerului de prostată prin controale anuale la medicul urolog după 50 de ani (examen clinic, PSA, ecografie de aparat urinar) și „pedepsirea” celor care nu fac analizele. ”În SUA, pacienții care nu se prezintă, anual, la medicul de familie cu PSA (antigen specfic prostatic) lucrat, în momentul în care este diagnosticat cu cancer de prostată, va plăti toate costurile tratamentului bolii”, mai spune urologul.

Oferta ExMedica pentru bărbați
Serviciile medicale oferite de clinica ExMedica pe partea de urologie includ: consultații la medici specialiști și primari, ecografie de tract urinar, ecografie trasrectală. Echipa urologică ExMedica are următoarele competențe: oncologie urologică complexă, chirurgie oncologică de reconstrucție, endourologia aparatului urinar inferior și superior, laparoscopie urologică, andrologie, diagnosticul și tratamentul disfuncției erectile, transplantare renală, imagistică urologică.

4 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook