Sari la conținut

Uleiul de ficat de cod, cea mai buna sursa de Omega-3, pentru inima si creier. Afla cum sa beneficiezi la maximum de proprietatile lui

Acizii grasi esentiali Omega-3, al caror rol vital in protectia inimii si sistemului nervos central a fost dovedit de numeroase studii stiintifice, se gasesc in combinatie optima in uleiul de ficat de cod, alaturi de vitaminele D, A si E. Pentru a beneficia la maximum de efectele acestuia, asigura-te ca uleiul de ficat de cod contine cei mai importanti doi acizi grasi de tip Omega-3: acidul eicosapentaenoic/EPA si acidul docosahexaenoic/DHA, in concentratie de minimum 1 gram.
EPA si DHA sunt acizi grasi polinesaturati cu catena lunga (prescurtat LC – PUFA), nutrienti fundamentali pentru cresterea, dezvoltarea si buna functionare a sistemului nervos central si cardiovascular, proveniti in special din peste marin. Cu cat pestele este mai gras, cu atat cantitatea de EPA si DHA continuta este mai mare (in contrast, uleiurile vegetale, de exemplu, contin acizi grasi Omega-3, insa cu catena medie, fara EPA si DHA).
“Acizii grasi polinesaturati cu catena lunga (LC-PUFA) sunt acizi grasi esentiali care necesita aport dietetic, reprezentat indeosebi de peste/ulei de peste/ ulei de ficat de cod/fructe de mare si intr-o cantitate mai mica, de carnea de pasare, oua si lactate. Uleiul de ficat de cod contine insa acizi grasi polinesaturati cu catena lunga Omega-3 (DHA si EPA) si o combinatie de vitamine liposolubile (A, D, E) in proportii adecvate, cu multiple efecte benefice asupra organismului uman”, explica Conf. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru in cadrul Spitalului de Copii “Victor Gomoiu” din Bucuresti*.
DHA, cel mai abundent acid gras din creier
Doi dintre acizii grasi de tip Omega-3 sunt foarte importanti – DHA si EPA- de aceea, recomandarea medicului este sa va asigurati ca varianta aleasa de ulei de ficat de cod contine aceste doua ingrediente in concentratie mare. Doza zilnica recomandata de DHA si EPA este de 1 gram pe zi. Este foarte important sa verificati cantitatea de Omega-3 si in special de EPA si DHA de pe eticheta fiecarui produs.

De ce sunt insa acizii DHA si EPA atat de importanti?
“Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai abundent acid gras din creierul uman. Nivelul acestuia variaza in functie de varsta, este mai mare pe parcursul dezvoltarii cerebrale accelerate din primii ani de viata si scade semnificativ odata cu inaintarea in varsta. Aportul de acizi grasi esentiali polinesaturati cu catena lunga, indeosebi DHA si EPA (Omega-3) este asociat cu o dezvoltare mentala si comportamentala optima, ameliorarea acuitatii vizuale, profilaxia bolilor cardiovasculare si a sindromului metabolic, imbunatatirea evolutiei sarcinei si a calitatii somnului etc.”, adauga medicul Victoria Hurduc.
Reducerea stresului oxidativ si a declinului cerebral
Pentru organism este mai dificil sa transforme Omega-3 in DHA, decat in EPA. “Nivelul scazut al sintezei de DHA pare a fi o caracteristica a metabolismului uman”, mai spune medicul pediatru. DHA se concentreaza in ariile creierului cele mai active din punct de vedere metabolic, precum cortexul prefrontal si parietal (unde reprezinta aproximativ 40% din totalul acizilor grasi), zone responsabile de procesele asociative, memoria pe termen scurt, viteza de procesare a informatiei, coordonare si abilitatile motorii fine etc.
“Acizii docosahexaenoic si eicosapentaenoic sunt implicati in formarea membranelor vitale, in cresterea si multiplicarea celulara, reducand stresul oxidativ si declinul cognitiv aferent”, explica medicul primar pediatru Victoria Hurduc. Deficitul timpuriu de acizi grasi polinesaturati, indeosebi de DHA, are efecte negative asupra dezvoltarii cognitive si comportamentale, pe termen lung. Mai mult, studiile au aratat ca aportul suplimentar de acizi grasi polinesaturati in ultimul trimestru de sarcina si in perioada alaptarii (ulei de ficat de cod, 10 ml/zi), imbunatateste coeficientul inteligentei copilului la varsta de 4 ani cu 4,1 puncte.
De ce duce lipsa populatia de Omega-3 si ce efecte are asupra organismului
Din cauza schimbarilor alimentare la nivel global, populatia a ajuns sa acumuleze Omega-6 intr-o proportie mai mare decat Omega-3, ceea ce are consecinte negative asupra organismului – favorizarea bolilor cardiovasculare si a depresiei. Un aport optim de Omega-3, in raport cu Omega-6, ajuta insa la scaderea riscului de boli cronice, printre care cele cardiovasculare si diabetul.
“Rolul benefic al LC-PUFA, Omega-3, in profilaxia primara si secundara a bolilor cronice cardiovasculare este determinat de incetinirea dezvoltarii si a progresiei placilor aterogene, scaderea tensiunii arteriale si efectului antiaritmic. Acizii grasi polinesaturati cu catena lunga, precum DHA si EPA, au proprietati antiinflamatorii, asociate cu scaderea riscului dezvoltarii diabetului zaharat de tip I, boala cronica autoimuna cu debut in copilarie”, adauga Dr. Victoria Hurduc.
3 lucruri de care trebuie sa tii cont in alegerea uleiului de ficat de cod
Oferta de produse cu Omega-3 este in prezent foarte variata. Forma lichida, ulei de ficat de cod, este recomandata datorita cantitatii mari de acizi grasi Omega-3 naturali, in stare pura, cu o concentratie de EPA si DHA mult mai mare decit cea regasita in capsule. Pentru a avea garantia calitatii, este de preferat:

 Sa te asiguri ca materia prima (pestele din care provine uleiul) este de calitate; locul de provenienta al pestelui este important, intrucat nivelul de toxine si de impuritati din apele din care este pescuit influenteaza calitatea produsului final; este de preferat ca pestele sa provina din ape reci, nordice (cele mai curate ape reci de pe glob);
 Sa verifici nivelul vitaminelor D, A, E; pe langa acizii grasi esentiali de tip Omega-3, uleiul de ficat de cod contine si vitamina D (de preferat sa alegi variante cu 400 de UI, doza profilactica recomandata de ghidurile de specialitate), vitamina A si vitamina E;
 Sa te asiguri ca alegi o varianta de ulei de ficat de cod cu gust placut; cu siguranta ca mamele sau bunicile isi aduc aminte de lingura de untura de peste neplacuta din copilarie. Uleiul de ficat de cod de calitate rezolva si problema gustului: daca produsul este pur, produs la cele mai inalte standarde, textura uleiului este fina, iar gustul este placut.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: