Uleiul de măsline. Cum îl alegi să-ţi fie medicament

Uleiul de măsline. Cum îl alegi să-ţi fie medicament
Uleiul de măsline. Cum îl alegi să-ţi fie medicament

De la simple iritaţii de piele până la tensiune ridicată, artrită şi terminând cu boli de inimă sau cancer de sân. Sunt printre cele mai importante beneficii ale uleiului de măsline.

,,Trebuie spus din capul locului că acest produs face parte din grupul alimentelor de protecţie pentru sănătate. Este un excelent furnizor de acizi graşi monosaturaţi capabili să prevină ateroscleroza, care la rândul ei provoacă infarctul şi accidentul vascular,” explică Eduard Adamescu, medic nutriţionist la cabinetul Calea Moşilor din Bucureşti.

Potrivit acestuia, departe de a fi un medicament în sine, două linguriţe de ulei de măsline consumate zilnic pot face minuni. ,,Practic nu are nicio contrindicaţie, singura condiţie fiind aceea de a nu exagera, pentru că este destul de bogat în calorii, este sfatul medicului.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi poate băga mâna în foc că previne boli. Pentru a profita la maximum de beneficiile lui, trebuie să ştim însă cum să-l alegem.

,,Nu este de ajuns să scrie pe etichetă obţinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie să scrie presat la rece la o temperatură de 38 de grade, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de o,1%-o,2%,” atrage atenţia expertul. Puţini sunt fabricanţii care respectă aceste reguli.

,,Concret, din 100 de kilograme de pulpă de măsline, ar trebui să se extragă 20 de kilograme de ulei, dar ei o încălzesc şi obţin 40 de kilograme. Este ca şi cum ai vinde un Trabant drept Mercedes,” detaliază profesorul.

,,E păcat să-l irosiţi la prăjit”

 Uleiurile de măsline extravirgine a căror etichetă specifică negru pe alb presarea la rece sunt o raritate pe rafturile supermarketurilor. ,,Se găsesc mai degrabă în magazinele micuţe, cu produse ecologice,” mai arată Mencinicopschi. Ar trebui folosit ca atare, nicidecum prăjit. ,,La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prăjit putem alege uleiul rafinat de măsline şi cel nehidrogenat de palmier,” spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

  1. Dar daca mancam pur si simplu masline? Nu sunt mai bune decat uleiul?

  2. Unu' din Zuud says:

    Nenea Andy, maslinele crude (NEmurate/NEconservate) NU se pot consuma ca atare, sunt foarte amare. Uleiul de masline este o „esenta” de masline.

  3. andrei ioan says:

    uleiul de masline este tinut in recipient de culoare inchisa,el este verde,are clorofila,nu se incalzeste,se pastreaza la rece; OXIDEAZAAA prin incalzire,se evita; SALATA sau ca medicament O LINGURA IN AMESTEC CU O LINGURA DE SUC DE LAMAIE.

  4. Uleiul de masline se face il procent de 90% din samburele maslinei nu din pulpa

  5. sant mai multe feluri de ulei de masline,daca da,sa spuneti care stiti bineanteles,seia cate o lingura dimineata pe stomacul gol si se sta pe partea dreapta 10 minute???

  6. dupa ce se ia o lingura de ulei,trebuie sa stam culcati pe partea dreapta?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *