Sari la conținut

Un aliment delicios ar putea fi cel mai bun tratament împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

În ultimii 5 ani, numărul cazurilor de infecții cu forme ale bacteriei E.coli rezistentă la antibiotice a crescut cu 60%. Astfel, boli care erau, la un moment dat, tratabile precum tuberculoza, devin mult mai greu și mai scump de tratat.

Un alt motiv de îngrijorare este creșterea numărului celor infectați cu o familie de bacterii rezistentă și la cele mai noi antibiotice de pe piață. În multe cazuri, aceste infecții sunt imposibil de tratat. Experții americani au numit acestă familie de bacterii care nu reacționează la tratamentul cu antibiotice „bacteria de coșmar”. Medical, este numită Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae (CRE), putând ucide jumătate dintre oamenii pe care ajunge să îi infecteze. De asemenea, se poate răspândi și la alte bacterii și le poate ajuta să devină rezistente la medicamente.

Persoanele sănătoase nu au un risc crescut de infecție cu CRE, însă cele care sunt spitalizate și folosesc dispozitive medicale precum cateterele  sau cele care au un sistem imunitar slăbit au o vulnerabilitate crescută în fața acestor infecții

Oamenii de ştiinţă caută noi căi de a lupta cu aceşti super-microbi, iar una dintre metode ar putea implica utilizarea unui vechi remediu natural : mierea de manuka.

Cel mai delicios dar și mai mortal agent când vine vorba de bacterii și virusuri-mierea de manuka- provine din Australia și Noua Zeelanda. Ea poate să ucidă o varietate largă de agenți patogeni, chiar și periculosul virus, “mâncător de carne”, Staphylococcus aureus, care duce la septicemii mortale. În plus, cercetatorii au observat că virusurile și bacteriile tratate cu această miere nu au devenit rezistente la efectele ei. Mierea de Manuka poate trata și ulcerul, răni infectate deschise, răcelile și gripele comune, dar și tusea. Trebuie, însă, specificat, că această miere nu este recomandată copiilor mai mici de 1 an, și recomandarea pediatrilor este de 1 lingura la 2-3 zile.

Proprietăţile ei uimitoare i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să considere că mierea de manuka ar putea fi utilă şi în lupta cu un fenomen îngrijorător a lumii moderne: rezistenţa bacteriilor la antibiotice.

La Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia (UTS), au fost realizate experimente cu miere de manuka (din nectarul florilor de Leptospermum scoparium, un arbust care creşte în Noua Zeelandă şi unele regiuni din Australia), miere de kanuka (din flori de Kunzea ericoides, o specie înrudită, care creşte de asemenea în Noua Zeelandă şi Australia) şi miere de trifoi, pentru a afla care dintre ele este mai eficientă în distrugerea bacteriilor ce infectează rănile cronice la nivelul pielii. Cercetătorii au căutat să identifice substanţele-cheie despre care se ştie că inhibă dezvoltarea bacteriilor. Studiul mierii de manuka a dat însă rezultate promiţătoare. Acestea arată că mierea de manuka poate lupta pe două fronturi: nu numai că poate distruge supermicrobii și poate împiedica bacteriile să dezvolte rezistenţă la antibiotice.

Deşi toate tipurile de miere au proprietăţi anti-bacteriene, mierea de manuka pare să fie în mod deosebit eficientă împotriva infecţiilor.

„Mierea de manuka ar trebui utilizată ca prim tratament, nu ca ultimă soluţie, cum se întâmplă adesea”, spune  prof. Liz Harry de la UTS.

Atentie! Ea poate produce alergii la copii. Daca observati orice efect neobisnuit, contactati medicul

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel