Un copil a murit şi sute de oameni au făcut intoxicaţii din cauza ciupercilor. Iată cum le deosebeşti pe cele otrăvitoare de cele comestibile

Un copil a murit şi sute de oameni au făcut intoxicaţii din cauza ciupercilor. Iată cum le deosebeşti pe cele otrăvitoare de cele comestibile
Un copil a murit şi sute de oameni au făcut intoxicaţii din cauza ciupercilor. Iată cum le deosebeşti pe cele otrăvitoare de cele comestibile

Un copil de șase ani a murit după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Medicii se confruntă cu un val de intoxicații, sute de oameni prezentându-se, numai în ultima lună, la spital după ce au mâncat ciuperci și s-au simțit rău.

Cazurile de intoxicație cu ciuperci necomestibile sunt din ce în ce mai dese. Zilele acestea o fetiță de 11 ani a ajuns la spitalul din Suceava, după ce a mâncat, împreună cu bunicul ei, ciuperci otrăvitoare. Micuța a fost în comă, dar acum  este conștientă, iar starea ei e stabilă.

Cum deosebiţi ciupercile periculoase de cele comestibile

Ciupercile otrăvitoare pot fi recunoscute în general după denumirile lor, ca de exemplu: buretele dracului, buretele viperei,  pălăria şarpelui sau urechea lui Iuda. Din păcate însă, acest detaliu nu te ajută foarte mult atunci când le cumperi din piaţă deoarece vânzătorii le comercializează de obicei sub simpla denumire de „ciuperci gustoase”.

Totuşi, ca şi aspect ciupercile otrăvitoare pot fi deosebite de cele comestile prin forma lor neregulată, prin petele prezente la nivelul pălăriei, dar şi prin mirosul lor înţepător. Ciupercile bune de consum au un miros şi gust asemănător cu cel ai făinii, al castanelor sau alunelor.

Înnegrirea sau brunificarea unei ciuperci tăiate indică toxicitatea acesteia?

Schimbarea culorii unei ciuperci secţionate are loc ca urmare a unei reacţii chimice de oxidare, care nu se petrece pe baza toxinei. Majoritatea ciupercilor toxice nu îşi schimbă culoarea la tăiere. De asemenea, există ciuperci comestibile care se oxidează.

– Dacă un obiect de argint se înnegreşte  la contactul cu o ciupercă, înseamnă că acea ciupercă este toxică?

Fals! Înnegrirea argintului are loc datorită hidrogenului sulfurat, degajat în special pe baza aminoacizilor cu sulf, ci nu pe baza toxinelor. Dacă un lănţişor de argint se înnegreşte când este purtat în contact cu pielea, nu înseamnă că posesorul lui este toxic. Rezultatele „negative” ale „testului cu linguriţa de argint” au produs si produc nenumărate decese prin consumul de ciuperci în România, în special în mediul rural.

 – Coloraţia vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei?

Nimic mai neadevărat. nu există nicio corelaţie între culoare şi toxicitate. Cea mai otrăvitoare ciupercă (Amanita phalloides) este deosebit de banală sub aspect coloristic.


– Ciupercile mâncate de către viermi, melci sau insecte nu sunt toxice?

Ceea ce este toxic pentru om nu este întotdeauna toxic pentru nevertebrate. Există numeroase specii de ciuperci otrăvitoare atacate de către aceste vieţuitoare.

– Gustul, aroma sau mirosul unei ciuperci poate da indicatii asupra comestibiltăţii sau toxicităţii acesteia?

Există destule ciuperci plăcute la gust şi cu miros agreabil care sunt toxice, unele dintre ele fiind mortale. Invers, se cunosc ciuperci cu gust neplăcut, adesea amare, care sunt comestibile sau, în orice caz, lipsite de toxicitate.

 – Dacă sunt ţinute în oţet, ciupercile otrăvitoare îşi pierd toxicitatea?

Acidul acetic (oţetul) nu neutralizează nici micotoxină izolată până acum din ciuperci, deci nu este antidot pentru otrăvurile din macromicete

– Dacă se aruncă apa în care s-au fiert ciupercile, acestea îşi diminuează toxicitatea?

Toxinele periculoase din ciuperci nu se dizolvă în apă, astfel încât acestă metodă se dovedeşte a fi complet inutilă.

Medicii: consumați doar ciuperci care au aviz sanitar!

Cei care cultivă ciuperci, dar și medicii, recomandă consumul ciupercilor care au aviz sanitar și să nu se cumpere ciuperci de la coțul străzii.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

12 Comments

 1. Pai si cum le deosebesti pana la urma?

  • ghici ciuperca says:

   Scrie chiar la inceput, dupa nume. . . .
   Cand va intalniti in padure le rogi sa se prezinte.
   cel mai idiot si caraghios articol din ultima vreme , dar redactia evz lucreaza in continuare din greu.

   • Este mai mult decat idiot articolul. Palaria sarpelui este numita si piciorul caprioarei si este o ciuperca super gustoasa, gatita pane.

 2. Slab articol!pe baza la ce spuneti,murim otraviti.deci ne trimiteti la piata sa cumparam ciuperci care au aviz sanitar! Eu vreau sa culeg ciupperci nu sa cumpar!publicati poze cu ciuperci otravitoare nu banalitati,sau aveti nevoie de pacienti?

 3. Slab articol; exemplu – „palaria sarpelui” NU este otravitoare. Are dreptate Lupu, mai bine faceti trimitere la un site cu informatii corecte si cat mai complete.

 4. In cazul in care comentariul meu anterior va fi publicat, precizez ca „palaria sarpelui” la care m-am referit ca fiind comestibila este Macrolepiota procera. Cine stie ce nume mai dau oamenii prin diverse locuri la ciuperci!

 5. mama omida says:

  Tare de tot asta : „Ciupercile otrăvitoare pot fi recunoscute în general după denumirile lor, ca de exemplu: buretele dracului, buretele viperei, pălăria şarpelui sau urechea lui Iuda.”
  Deci , mare atentie la etichetele de pe ciuperci, cand le intalniti prin paduri , sau cand le cumparati . Sa cititi cu atentie numele , este scris foarte mic ….Bai , frate ….

 6. „Ciupercile otrăvitoare pot fi recunoscute în general după denumirile lor…” – Excelent indiciu! Banuiesc ca fiecare ciuperca are eticheta pe ea. Decat nume, oare n-ar putea sa-si inscrie direct : „ia-ma, manaca-ma!” sau „sunt otravitoare si-o sa te ia dracu’ daca ma atingi!” s.a.m.d. Consultati-l pe Big Boletus de la Cluj. Ala expert !

 7. Pentru ca din articol nu am (ati) inteles nimic, va spun eu cum verific ciupercile si nu am dat gres niciodata: cu patrunjel verde pus in apa in care fierb ciupercile! Daca frunzele raman verzi, atunci toate ciupercile sunt comestibile, daca se ingalbeneste patrunjelul, atunci una sau toate ciupercile sunt otravitoare! Simplu, nu? Si sigur!

 8. liana ghiorghioff says:

  Inseamnă că în pădure fiecare ciupercă are prinsă pe ea o etichetă cu numele ei. Dacă ştii cum se cheamă cea otrăvitoare, e o.k.! O metodă d-le doctor pentru a face deosebirea. Pentru cei cu miros foarte bun, se rupe în două pălăria ciupercii şi se miroase. Ciuperca otrăvitoare are un slab miros de sulf. Nu e nimic fals, argintul se înegreşte în contact cu zeama unei ciuperci otrăvitoare. Un lanţ de argint purtat la gât se înegreşte în timp datorită aceloraşi toxine care conţin compuşi cu sulf din transpiraţia cutanată. O podoabă de argint se înegreşte foarte repede când e purtată de cineva bolnav de ficat.
  Sunt însă ciuperci care conţin şi altfel de toxine pe care argintul nu le decelează dar sunt puţine.

 9. Regula de aur in privinta culegerii ciupercilor este : DACA nu cunosti ciuperca nu o aduna sau gati . Cel mai bine este sanu mergem la adunat de ciuperci daca nu stim sa deosebim o ciuperca buna de una otravitoare .Acum citiva ani am iesitlacauta deciupercipe o pasune delinga oras ,laun momentdat apare un cetatean in mina cu o ciuperca si intreaba domnu asta-i buna ? L-am intrebat daca cunoaste ciupercile ,bineinteles ca nu .i-am spus ca ar fii mai bine sa renuntela cauta si sa se duca la magazin sa cumpere ciuperci , Faza cu etichetarea ciupercilor din padure este buna ,se gasesc carti despre speciile de ciuperci ,in epoca de aur la intrarea din piete erau panouri cupoze incareerau prezentate ciupercile si clel bune si celelalte

 10. Petru Cinca says:

  Singurul mod de a deosebi ciupercile comestibile de cele toxice este: SA LE CUNOSTI !!!
  Exista ciuperci comestibile ce seaman foarte bine cu altele toxice. Este bine sa le cunosti si perechea lor toxica.
  Sa sti unde cresc si in ce anotimp prefer. Denumirile populare difera de la zona la zona si chiar de la familie la familie. Doar denumirea latina este unica si doar pe baza ei vom sti despre ce ciuperca vorbim.
  C mai otravitoare ciuperca din lume care creste si in Romania foarte bine este Amanita phalloides.
  Toxicitatea ei creste si de 100 de ori daca e gatita cu carne sau oua.
  Ciupercile, de regula, nu pot fi recunoscute dupa poze. Culoarea si forma poate sa difere mult fata de o poza.
  Desenele sunt mult mai bune fiindca scot in evidenta caracteristicile de identificare. Ca o caricature.

  Singurul mod de a deosebi ciupercile comestibile de cele toxice este: SA LE CUNOSTI !!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *