Sari la conținut

Un mare fotbalist s-a vindecat de hepatita C după 18 ani în care s-a luptat cu boala

bolnavii de cancer

Florentin Petre, fost mare jucător al echipei Dinamo, a anunțat că a scăpat de problemele cauzate de Hepatita C, boală de care a suferit 18 ani.

Într-o postare pe Facebook, Florentin Petre a făcut un anunț emoționant. Fostul mijlocaș dinamovist a afirmat că a scăpat de Hepatita C, boală care i-a cauzat numeroase probleme în ultimii 18 ani.

„Acest mesaj are două conotații, două direcții: vreau să mulțumesc public, din adâncul inimii, binefăcătorilor mei Gigi Becali și Anamaria Reghecampf – Prodan, atât eu cât și familia mea și să le spun că nu mi-a fost dat niciodată să întâlnesc atâta generozitate și bunătate. După 18 ani cât am fost infectat cu virusul Hepatitei C, timp în care am jucat, am antrenat, am muncit fără să țin cont de urmări, în mod inconștient, cu ajutorul acestor doi oameni și cu ajutorul evoluției medicinei, m-am vindecat complet, spre uimirea medicilor și bucuria celor care mă doresc sănătos. Sunt din nou apt de muncă, apt să vă antrenez copiii, apt să transmit fotbal mai departe și apt să-mi cresc copiii!!

Virusul hepatic C (VHC) este unul dintre cele mai periculoase virusuri hepatitice și determină una dintre cele mai grave boli hepatice. Principala caracteristică a hepatitei acute C este tendința de a evolua către hepatită cronică, acest lucru întâmplându-se la aproximativ 80% din formele de hepatită virală C acută, în lipsa simptomelor.

Simptomele infectării cu virusul hepatitic C

Majoritatea persoanelor cu hepatită virală C, chiar și cei care sunt infectați de multă vreme, nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care acestea se manifestă, includ:

  • stare de oboseală accentuată
  • dureri musculare și articulare
  • senzație de mâncărime a pielii
  • urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă
  • îngălbenirea pielii și a ochilor

Infecția cu virus hepatitic C

În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHB din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%. Riscul de cronicizare a infecției depinde în mare măsură și de vârsta la care a fost contactată infecția. Cel mai mare risc de cronicizare îl prezintă nou-născuții infectați la naștere și copiii cu vârste de până la 5 ani. Semnele și simptomele în acest caz pot fi:

  • înroșirea feței palmelor
  • apariția pe pielea de la nivelul pieptului, umerilor și feței a unor formațiuni roșii asemănătoare unor steluțe
  • umflarea abdomenului, a picioarelor și a tălpilor
  • reducerea masei musculare
  • sângerări de la nivelul venelor din tractul digestiv (sângerări variceale)
  • afectarea creierului și a sistemului nervos (numită și encefalopatie) ce poate determina apariția stărilor de confuzie, a tulburărilor de memorie și a afectării capacității de concentrare. Hepatita virală C este asociată și cu prezența cancerului hepatic. Ca și în cazul hepatitei virale B, majoritatea celor diagnosticați cu cancer hepatic prezintă și ciroză hepatică. Câteva studii de evoluție naturală a hepatitei virale C au arătat că, în medie, durata de timp dintre expunerea la virusul hepatitic C și momentul apariției cancerului hepatic este de aproximativ 28 ani. Circa 3% dintre pacienții cu ciroză determinată de infecția cu virus hepatitic C vor evolua către apariția cancerului hepatic.

Cu terapiile fără interferon, acum, hepatita C se vindecă în 90% din cazuri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel