Un motiv important pentru care ar trebui să renunţi la fumat chiar acum

Un motiv important pentru care ar trebui să renunţi la fumat chiar acum
Un motiv important pentru care ar trebui să renunţi la fumat chiar acum

Persoanele care s-au lăsat de fumat au acelaşi risc de a muri din cauza unui infarct ca cei care nu au fumat niciodată, potrivit unui nou studiu.

Însă foştii fumători nu scapă de toate riscurile, specialiştii avertizează că aceştia sunt mai predispuşi să se confrunte cu blocarea arterelor coronariene, un factor de risc important pentru infarct.

Cercetarea a fost prezentată la Congresul European al Societăţii de Cardiologie.

,,Studiul nostru este primul care demonstrează că riscul blocajelor arterelor coronariene nu dispar odată cu renunţarea la fumat, însă riscul atatcului de cord şi al decesului, da”, spune dr. James K. Min.

Studiul se bazează pe date de la 13.372 de persoane din nouă ţări. Dintre acestea, 2.853 de persoane erau fumătoare, 3.175 erau foşti fumători şi 7.344 persoane care nu au fumat niciodată.

Cercetătorii au descoperit că probabilitatea unui blocaj sever al uneia dintre arterele majore ale inimii era de 1,51 ori mai mare la fumători şi la foşti fumători. Însă rata atacurilor de cord şi a deceselor provocate de infarct era la fel şi în cazul foştilor fumători şi al celor care nu au fumat niciodată.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. si mai ramane riscul de cancer pulmonar de vreo 13 ori mai mare la fumatori…

  2. bunicul meu a fumat de la 14 ani si a trait 84, unchiul meu nu a fumat niciodata si a murit la 62, deci….? cum ti-e scris , asa mori….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *