Sari la conținut

Un sistem imunitar deficitar poate duce la infertilitate

cum afectează antibioticele fertilitatea
The afflicted girl sits in bed and sees result of the test for pregnancy

O veste deloc îmbucurătoare pentru un cuplu la început de căsnicie este, cu siguranţă, infertilitatea şi şansele scăzute de a avea copii. Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, după 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate. Însă, atunci când sistemul de apărare al organismului  nu mai reacţionează în faţa unor afecţiuni sau boli, se produce un dezechilibru interior prin care este afectată şi reproducerea. S-a constatat că un sistem imunitar deficitar este vinovat pentru cele mai multe cazuri de infertilitate care afectează în prezent atât femeile, cât  şi bărbaţii. În cazul consultării unui specialist, una dintre primele abordări ale acestei probleme de cuplu constă în desfăşurarea de investigaţii medicale pentru ambii parteneri.

 Infertilitatea feminină şi masculină

Un organism sănătos cu un sistem imunitar puternic contribuie la o bună fertilitate şi la  un sistem reproducător care funcţionează în parametri corespunzători. Medicul epidemiolog şi specialist Ropharma, Dr. Tania Bejan, explică diferenţele dintre sexe, în  ceea ce priveşte problema infertilităţii:  “În cazul femeilor,  imunitatea contribuie la procesul  de ovulaţie normală prin celulele esenţiale care determină fecundarea ovulului şi apariţia unei sarcini. Se întâmplă, totuşi, atunci când imunitatea organismului este scăzută,  ca celule embrionare să fie anihilate şi embrionul să nu se poată implanta în uter. Cauzele sunt legate de afecţiuni imunologice care împiedică procesul  natural de procreare. În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, infertilitatea este legată de faptul că sistemul imunitar poate funcţiona ca un inamic pentru organism, prin formarea unor anticorpi împotriva spermei. Aproape 10% dintre bărbaţi se confruntă cu infertilitate din cauza acestor anticorpi”

Stimularea fertilităţii prin alimente sănătoase

Alimentaţia este unul dintre cei mai importanţi factori care trebuie luaţi în considerare în cazul cuplurilor care se confruntă cu problema infertilităţii. În acest sens, o dietă echilibrată este foarte importantă în procesul de îmbunătăţire şi fortifiere a sistemului imunitar. Pentru stimularea fertilităţii masculine şi feminine se recomandă consumul de alimente proaspete, fructe şi legume. Mai mult decât atât, există o serie de  alimente care, datorită substanţelor nutriţionale din compoziţie,  sprijină şi stimulează funcţionarea optimă  a procesului reproductiv:

  • Fructele de Goji –  acestea ajută la eliminarea radicalilor liberi şi stimulează imunitatea.   Fructele de goji sunt recunoscute de terapeuţii asiatici ca fiind un stimulent al fertilităţii.
  • Avocado – Avocado este considerat de mulţi nutriţionişti „fructul fertilităţii”. Datorită conţinutului bogat de vitamina E, consumul lui ajută la reglarea ovulaţiei şi la producerea mucusului cervical, esenţial în procesul concepţiei” ne sfătuieşte specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.
  • Spanacul şi alte frunze verzi sunt o sursă excelentă de acid folic ce optimizează producţia de spermă, facilitează producerea regulată de ovule şi la prevenirea defectelor tubului neural la începutul sarcinii. E o importantă sursă de fier şi vitamina C necesară pentru creşterea calităţii spermei, protejând ADN-ul.
  • Stridiile “Aceste delicatese abundă în zinc şi sporesc fertilitatea, zincul fiind considerat cel mai important nutrient pentru fertilitate întrucât ajută la producţia de spermă şi ovule sănătoase. Dacă nu agreezi stridiile, zincul poate fi găsit în fasole, ouă, nuci, cereale integrale şi seminţe de dovleac” recomandă medicul Ropharma, Dr. Tania Bejan.
  • Cerealele integrale – bogate în vitamina B, cerealele integrale reprezintă unul dintre cei mai importanţi stimulenţi pentru producţia hormonilor necesari în facilitarea sarcinii.
  • Morcovii – cu un aport crescut de betacaroten şi vitamina A, dezvoltă în organism celule care ajută la creşterea numărului de spermatozoizi la bărbaţi, contribuind simultan şi la îmbunătăţirea calităţii spermei. Organismul poate lupta cu eficiență împotriva bolilor autoimune printr-un consum regulat de alimente de culoare galbenă sau portocalie, precum morcovii.

 “Printre cele mai frecvente cauze corelate cu problema infertilităţii imunologice se afla istoricul familial de boli autoimune şi afecţiuni ale glandei tiroide. În plus, în cazul femeilor, există şi probleme imunitare care pot provoca întreruperi de sarcină: defectele de coagulare a sângelui, anticorpi împotriva spermei, incompatibilitatea la nivelul ţesuturilor sau anticorpii hormonali. Chiar dacă sunt greu de identificat, toate aceste afecţiuni pot fi uşor depistate prin simple teste de sânge, iar cu metodele de terapie corespunzătoare organismul poate fi pregătit şi susţinut în dezvoltarea sarcinii până la  termen”, ne sfătuieşte specialistul Ropharma în epidemiologie, Dr. Tania Bejan.

Problema infertilităţii este de asemenea, corelată în multe cazuri şi cu infecţiile intime, deoarece acestea pot cauza leziuni ale colului uterin şi inflamaţii pelviene, afecţiuni ce pot periclita pe termen lung sistemul reproducător feminin.

De aceea, îngrijirea intimă, în perioada sarcinii şi nu numai, are o valentă importanță în asigurarea echilibrului delicat dintre sănătatea intimă şi infertilitatea

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: