Un test mai performant decât Papanicolau, acceptat ca screening primar pentru cancerul de col uterin

Un test mai performant decât Papanicolau, acceptat ca screening primar pentru cancerul de col uterin
Un test mai performant decât Papanicolau, acceptat ca screening primar pentru cancerul de col uterin

Testul cobas 4800 Hpv se foloseşte în prezent ca metodă complemenatară, însă extinderea indicaţiei europene permite utilizarea testului pentru screening primar, fără să mai fi nevoie de citologia Babeş-Papanicolau ca test concomitent sau prealabil.

Spre deosebire de Papanicolau care prezintă anumite limitări din cauza sensibilităţii scăzute, cobas este mai exact în ceea ce priveşte identificarea leziunilor precanceroase. „Testarea HPV este o metodă de screening mai sensibilă comparativ cu citologia Babeş-Papanicolau. În timp ce testarea Pap se axează pe vizualizarea la microscop a celulelor anormale, testarea HPV identifică prezenţa ADN HPV. Multe femei pot avea o infecţie cu HPV dar asta nu înseamna că au cancer de col uterin. De aceee este foarte importantă identificarea femeilor care prezintă un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le în acelaşi timp pe celelalte femei de intervenţii medicale posibil inutile.” afirmă Eduardo Franco, Director, Divizia de Epidemiologie a Cancerului, Universitatea McGill, Montreal, Canada

 

Acest test se realizează din celule cervicale recoltate în mediu lichid şi este disponibil în România prin intermediul a două laboratoare private, Regina Maria şi Synevo

 

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului, în România peste 3400 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar 2000 mor din această cauză, ţara noastră ocupând primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa acestui tip de cancer.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Da, la Papanicolau ma refeream, ca doar am zis de el in text. Era penrtu reamintire, stiu ca indicat e sa-l repeti o data la un an, dar mai sunt si situatii in care nu ne ducem la doctor pana nu se intampla ceva rau.Da, citisem despre vaccin, dar se pare ca in ultima vreme lumea a dezvoltat o reticenta majora fata de vaccinuri, fie ele de porcina sau HPV. Circula stiri cu oameni care au murit, videoclipuri pe youtube cu fete care n-au mai putut sa mearga..Sanda zicea insa ca e indicat sa-l facem, ea citind super mult pe tema asta. N-am gasit insa nicaieri cat costa oficial, iar neoficial am auzit ca e foarte scump.Stie careva cat costa, si-a facut cineva?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *