Vine un nou val de ger. Ce recomandări au medicii

Vine un nou val de ger. Ce recomandări au medicii
Vine un nou val de ger. Ce recomandări au medicii

Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități, atenționează Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Avertizarea DSP, postată pe site-ul propriu, vine în contextul în care un nou val de ger a fost anunțat de ANM pentru intervalul 6-9 ianuarie, după cel care a traversat România în perioada 30 decembrie — 2 ianuarie.

Medicii recomandă populației în perioadele cu temperaturi scăzute să consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și să evite consumul băuturilor alcoolice, dar și deplasările în spații deschise și expunerea la frig.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

De asemenea, o atenție specială trebuie acordată copiilor iar părinții sunt rugați să evite transportul acestora pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

DSP mai recomandă încălzirea corespunzătoare a locuințelor și evitarea utilizării instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, precum și asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi.

„Atenție la supraîncălzirea atmosferei din locuință, pentru că șocul termic este mai mare atunci când ieșiți afară”, atenționează medicii.

Potrivit sursei citate, în intervalul 6 ianuarie, ora 14,00 — 9 ianuarie, ora 10,00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților în toată țara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub—15 grade Celsius iar izolat chiar sub—25 grade Celsius.

De asemenea, maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între—10 și zero grade Celsius.

În cursul zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri vântul va avea intensificări în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei și Dobrogei, cu rafale de până la 55-65 km/h.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. La noi in Phoenix s-a facut vreme buna de azi 5 Januarie 2015, am stat la soare o ora pe toate partile precum fac pisicii si cateii ca sint 24*C la ora actuala cu soarele bine pozitionat si ne radiaza si niscai caldura in curte macar. In casa va trebi sa incalzim peste o ora dar sper ca am scapat de atitea haine de luat sa nu inghetam, deja ma simt mult mai bine ca ieri, am chef de mers la un party. Merg sa-mi cumpar din alimentara ulei de nuca de cocos sa ma dau pe piele peste tot, mi-a spus un specialist, e cel mai bun aparator al pielii pe maini in mod special. Si manusi daca gasesc voi cumpara, e rece masina dimineata. E frumoasa iarna dar complicata deja pentru mine dupa 30 de ani de locuit la clima subtropicala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *