Sari la conținut

10 semne că ai probleme cu tiroida

Tiroida este o glandă endocrină cu un rol important în dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Este situată în regiunea anterioară a gâtului, în loja cervicală și cântărește aproximativ 15-25 g. Tiroida are forma literei „H” și este alcă- tuită din doi lobi situați de fiecare parte a traheei, uniți printr-o punte de țesut numită istm”, afirmă dr. Ruxandra Hristea, medic primar endocrinolog la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” din București.

Tiroida este responsabilă de secreția a doi hormoni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezența a trei, respectiv, patru atomi de iod. Aceștia au efecte la nivelul majorității țesuturilor, dar triiodotironina acționează mai rapid și este mai activă din punct de vedere metabolic. Secreția de hormoni tiroidieni este controlată de către un hormon (TSH sau tirotropina) eliberat de hipofiza anterioară. Aceasta, la rândul ei, este stimulată de TRH (hormon eliberator de tirotropină), secretat de hipotalamus, explică medicul.

10 SIGNS YOU HAVE A THYROID PROBLEM

Cele 10 simptome ale hipotiroidismului:

1. Oboseală chiar dacă dormi 8 ore pe noapte și tragi un pui de somn și după-amiaza
2. Creștere în greutate și dificultate de a slăbi
3. Episoade emoționale, depresie, anxietate
4. Dezechilibre hormonale, de exeplu, Sindrom premenstrual, infertilitate, apetit sexual scăzut
5. Dureri ale mușchilor și încheieturilor
6. Mâini și picioare reci
7. Piele uscată și unghii exfoliate
9. Dificultăți de concentrare, probleme cu memoria
10. Sforăit, umflarea gâtului, gât uscat.

Analize de sânge pentru diagnosticarea problemelor tiroidei?

• TSH
• FT4
• FT3
• RT3
• ATPO

Care sunt valorile optime?

• TSH 1-2 UIU/ML sau mai scăzut
• FT4 >1.1 NG/DL
• FT3 > 3.2 PG/ML
• RT3 mai puțin de 10:1 ratio RT3:FT3

Acest hormon TSH “supravegheaza” functia tiroidei in sensul ca o poate stimula sau o poate inhiba.

Interpretare valori TSH – valori crescute
Valorile TSH pot creste:
– Sub influenta unor medicamente:
– Amiodarona, calcitonina, fenitoin etc;
– La gravide se inegistreaza cresteri fiziologice ale TSH-ului;
– Afectiuni hipofizare;
– Afectiuni tiroidiene;
– Administrarea unei medicatii tiroidiene concomitent cu suplimente de calciu si fier;
– Schimbarea brusca a alimentatiei;
– Consumul exagerat de soia etc.

Valori scazute ale TSH:
– Afectiuni tiroidiene;
– Afectiuni hipofizare;
– Stres;
– De asemenea schimbarea brusca a alimentatie, in special in cazul persoanelor care adopta diete drastice, duce la variatia valorilor TSH-ului, atat in minus, cat si in plus;

TSH-ul este sensibil la valorile hormonilor tiroidieni (T3, T4), precum si la hormonul hipotalamic TRH.

Dozarea hormonilor tiroidieni FT3, FT4 se face din sangele periferic. Valorile acestor hormoni arata o disfunctie a tiroidei, dar interpretarea lor se face numai de catre un medic endocrinolog, in raport cu valoarea TSH-ului pentru a evolua daca este vorba de factori locali tiroidieni sau daca hipofiza influenteaza anormal functia tiroidei.
Anticorpii ATPO

Acesti anticorpi “ataca” practic tiroida, este vorba despre un potential risc autoimun. Valorile usor crescute ale anticorpilor ATPO pot arata riscul unei tiroidite autoimune (Hashimoto), insa valorile crescute ale acestora impun prescrierea unui tratament de catre endocrinolog. Semnalele de alarma se trag la valori de peste 100 ale acestor anticorpi ATPO, in functie si de valorile celorlalti hormoni, de rezultatul ecografiei tiroidiene si deci medicul endocrinolog va ghida atent fiecare decizie.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel