Sari la conținut

Ai dureri de spate și de oase? Iată ce vitamine îți lipsesc

Ai dureri de spate și de oase? Ai o stare de oboseală accentuată și parcă intri cam des în depresie…? Poți avea un deficit de vitamine. Iată care sunt

Durerile de spate sunt poate printre cele mai frecvente, întâlnite la diferite vârste. Fie că ridicăm ceva greu, fie că facem prea mult efort sau dormim într-o poziție proastă, durerile de spate pot apărea și dispărea.

Aceste dureri de spate și de oase, în general, pot fi cauzate de un deficit de vitamine. În primul rând, de vitamina D, care mai este denumită și  „sunshine vitamin” pentru că este produsă de propriul nostru corp din colesterol, atunci când stăm la soare.

De ce este vitamina D atât de importantă

Această vitamină a câștigat destul de multă atenție în ultimul timp datorită rolului său important în sistemul imunitar, mai ales pe perioada pandemiei de COVID-19.

Mai este importantă și pentru sănătatea oaselor, precum și pentru multe alte organe din corpul nostru, notează healthline.com.

Și tot această vitamină este necesară pentru funcționarea optimă a organismului. Durerea de spate are legătură cu lipsa de vitamina D  şi cu deficienţele de vitamine ca B12, B5 şi B6.

Durerile de cap apar la persoanele cu lipsă de vitamina D pentru că acestea dorm prost şi suferă de depresie. Lipsa de somn, asociată cu durerea provocate de lipsa vitaminei D contribuie la durerile de cap.

Studiile arată că vitamina D joacă un rol important inclusiv în prevenirea cancerului și protejarea organismului împotriva unor probleme serioase.

Iată câteva exemple:

  • pierderea densității osoase,
  • depresie,
  • diabet de tip 2,
  • boli de inimă,
  • scleroză multiplă.

Soarele și alimentele, principalele surse de vitamina D

La nivel mondial, se estimează că aproape un miliard de oameni au deficit de vitamina D. Potrivit unei cercetări citate de healthline.com, aproape 42% dintre adulții americani au deficit de vitamina D.

De unde ne luăm vitamina D?  Ei bine, în afară de soare, ne ajută și consumul de pește gras – macrou, somon, somn etc., ficatul de pește,  precum și carnea de vită, brânzeturile maturate, gălbenușul de ou.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel