Sari la conținut

8 simptome ale anxietatii. Cum iti dai seama ca suferi de anxietate?

Toate lumea devine ocazional anxioasa. Dar sunt cauze explicabile, imediate si concrete. Cum iti dai seama ca anxietatea ta a depasit limitele normalitatii si a ajuns in spatiul medical? Nu e chiar usor, motiv pentru care vom analiza cateva simptome frecvente ale anxietatii ca afectiune clinica.

Somatizari ale anxietatii

  • Probleme cu somnul. Nu poti sa dormi si ramai treaz si preocupat nopti la rand. Poate sa fie vorba de vreo problema cotidiana dar cel mai adesea nu-ti dai seama din ce motiv. Majoritatea anxiosilor au dificultati in privinta somnului.
  • Dureri musculare. N-ai zice ca si ele pot fi semne ale anxietatii, dar durerile musculare pot rezulta din incordare si tensiune. Iar acestea sunt produse de anxietate.
  • Afectiuni digestive. Mai multe afectiuni ale aparatului diogestiv sunt produse de stres si anxietate. Poate fi vorba de colon iritat, indigestie repetitiva, gastrita, reflux gastro-esofagian.

Simptome principale ale anxietatii

  • Ingrijorare excesiva. Indiferent ca ai de combatut lucruri mici sau lucruri mari tu esti cuprins de ingrijoare si preocupare. Te-a acaparat cu totul, s-a generalizat si te oboseste. Din acest motiv nu te mai poti ocupa de treburile cotidiene.
  • Temeri irationale. Oamenii pot avea tot felul de temeri irationale, lucruri care sunt atat de putin probabile incat nici macar nu merita mentionate. Si totusi, astfel de temeri ajung sa perturbe viata unei persoane anxioase.
  • Timiditate si constiinta exacerbata de sine. Daca ai senzatia ca toata lumea te priveste si observa lucrurile care ar putea fi gresite in ce te priveste, atunci e vorba de constiinta exacerbata. E posibil sa fie doar un episod suparator. Dar adesea e un semn ca axietatea preseaza cu putere asupra ta.

Simptome ale agravarii anxietatii

  • Panica. Atacul de panica e foarte suparator desi un astfel de episod dureaza doar cateva minute. Te face sa crezi ca esti in pragul mortii, ca esti neajutorat si ca nu te mai poti controla.
  • Amintiri suparatoare. Iti amintesti de multe lucruri suparatoare din trecut, poate evenimente traumatice. Acestea vin peste nelinistea prezenta si rezulta un nivel si mai crescut al anxietatii.

Acum ca am trecut in revista cele mai importante simptome ale anxietatii, speram sa-ti fie de ajutor in analizarea propriei situatii. Daca te-ai recunoscut in 3-4 simptome mentionate mai sus, recomandarea noastra este sa consulti un specialist. Nu lasa lucrurile sa se agraveze pentru ca anxietatea iti poate perturba intreaga viata.

Mai multe puteti afla de la Cabinetul psihologic Simona Jeles.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel