Sari la conținut

Accident vascular cerebral: băutura care „dublează” riscul de a avea un accident vascular cerebral „într-o oră” de la consum

Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro

Accidentul vascular cerebral este de temut din mai multe motive, dar capacitatea de a ucide a bolii este cea mai mare cauză de îngrijorare. Cei care nu cedează acestei afecțiuni sunt adesea lăsați cu dizabilități. S-a demonstrat că o băutură dublează riscul afecțiunii mortale.

Accidentele vasculare cerebrale apar atunci când arterele care furnizează creierului sânge bogat în nutrienți devin blocate, determinând încetarea fluxului sanguin. Primele semne ale acestui eveniment sunt deformarea corpului, vorbirea neclară sau confuzia bruscă. Cercetătorii sunt fermi că măsurile preventive împotriva bolii ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral pentru milioane de oameni. Dar o băutură care este consumată pe scară largă crește substanțial riscul de accident vascular cerebral pentru milioane de oameni, potrivit unui studiu.

Cercetătorii au avertizat că consumul de alcool dublează riscul de a suferi un accident vascular cerebral în decurs de o oră după consumul acestuia.

Descoperirile provin dintr-un studiu realizat de Harvard School of Public Health și Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

Cercetătorii au analizat un eșantion de 400 de bărbați și femei care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și au consumat alcool cu o oră înainte de apariția simptomelor.

Descoperirile au evidențiat un risc de două ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral în o oră după ce au băut, în comparație cu momentul în care nu a fost consumat alcool.

Riscul, care a scăzut la aproximativ 30% în 24 de ore, a fost același pentru diferite tipuri de băuturi alcoolice.

Elizabeth Mostofsky, co-autoarea studiului, a spus: „Chiar și atunci când am exclus oamenii care au fost expuși la un alt factor de risc în acea oră, nu a existat nicio schimbare în efect.”

Vorbind pentru ABCNews, doctorul Larry Goldstein, profesor de medicină și director al Centrului Duke Stroke de la Centrul Medical al Universității Duke din Durham, a adăugat: „În general, riscul de accident vascular cerebral pe termen lung poate fi mai mic în rândul persoanelor care consumă cantități mici până la moderate de alcool.”

Organismele de sănătate recomandă limitarea consumului de alcool la o băutură pe zi pentru a reduce riscul de AVC.

Consumul a mai mult de două băuturi pe zi poate duce la creșterea bruscă a riscului de a avea un accident vascular cerebral.

Mostofski a spus că cea mai importantă constatare a studiului a fost că consumul excesiv de alcool, chiar dacă este doar ocazional, are o creștere semnificativă a riscului de accident vascular cerebral.

Un posibil motiv pentru riscul crescut, conform asociației Stroke, sunt potențialele leziuni hepatice.

„Leziunile hepatice cauzate de prea mult alcool pot împiedica ficatul să producă substanțe care ajută la coagularea sângelui. Acest lucru poate crește riscul de a avea un accident vascular cerebral cauzat de sângerare în creier.”

Cum să evitați un accident vascular cerebral

Există mulți factori care influențează riscul de a avea un accident vascular cerebral, așa că este important să ținem sub control toate aspectele legate de sănătate.

Obezitatea, de exemplu, este legată de o serie de afecțiuni care cresc șansele de a avea un accident vascular cerebral.

Având diabet zaharat sau hipertensiune arterială, sunt doi factori majori de risc, așa că menținerea ambelor niveluri este de asemenea esențială.

Harvard Health scrie: „Mișcarea contribuie la utilizarea greutății și la scăderea tensiunii arteriale, dar este, de asemenea, de sine stătătoare ca un reducător independent de accident vascular cerebral.”

Alți factori de risc pot include fibrilația atrială, deoarece bătăile neregulate ale inimii pot cauza formarea de cheaguri în inimă.

Pe măsură ce aceste cheaguri ajung la creier, produc un accident vascular cerebral.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: