Sari la conținut

Acest obicei „inocent” poate fi un semn al bolii Parkinson și al demenței

Din cuprinsul articolului

Pare atât de nevinovat!

Când eram copii, obișnuiam să spunem povești întregi în somn. Dimineața ai putea râde despre asta și ar fi absolut normal. Are sens pentru că adesea copiii vorbesc  în somn. Poveștile erau despre lucruri care s-au întâmplat în ziua precedentă sau, în majoritatea cazurilor, nu aveau deloc sens. Adulții vorbesc mult mai puțin în somn. Dacă vorbesc în somn, ar putea fi ceva grav: un semn precoce al bolii Parkinson sau al demenței.

Vorbitul în somn poate fi un simptom al anumitor boli.

Nu există multe cercetări despre vorbitul în somn. Prin urmare, oamenii sunt mai puțin informați despre vorbitul în somn decât ar trebui să fie. Este adevărat că a vorbi în somn nu înseamnă atât de mult de cele mai multe ori. Deși, în unele cazuri, vorbitul în somn poate fi un semn al anumitor boli sau probleme mentale.

Vorbitul în timpul somnului are loc în special în rândul copiilor care frecventează școala primară. Aproximativ jumătate dintre acești copii spun povești întregi în somn și asta este absolut normal. Ca părinți, probabil că ați observat deja acest lucru și ați putut să râdeți despre asta dimineața, când ați luat micul dejun.

Vorbitul în somn este mult mai greu de observat la adulți. În mod normal, oamenii află dacă vorbesc în somn când au 20 de ani, deoarece aceasta este adesea vârsta la care oamenii împart prima dată patul cu cineva. Chiar și atunci oamenii observă asta doar când stau trezi lângă partenerul lor. Apoi, din nou, a vorbi în somn nu trebuie să însemne mult, dar este un simptom al anumitor boli, așa că ar trebui să fii atent.

Vârsta de 50 de ani – un nou prag

Nu ai vorbit niciodată în somn, dar începi brusc să faci asta când ai aproximativ 50 de ani? Ar putea însemna că ceva nu este în regulă. Când începi să visezi cu voce tare, ar putea însemna că ceva nu merge bine în creierul tău, susține Rafael Pelayo, cercetător pentru Sleep Medicine Health la Standford Health. El spune că acesta poate fi un semn al demenței sau al bolii Parkinson. El vă recomandă ca, atunci când se întâmplă acest lucru, să consultați cât mai curând un medic pentru a afla dacă aveți oricare dintre boli.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel