Sari la conținut

Acesta este cel mai periculos obiect din bucătărie! Este plin de bacterii și te poate îmbolnăvi GRAV

bucatarie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lucruri pe care sa nu le imprumuti

Când ne gândim la bacteriile din interiorul casei noastre, de obicei ne gândim la baie și toaletă. Însă, scăpăm din vedere un alt factor… bucătăria.

Afla de ce buretele de bucatarie este obiectul cu cele mai multe bacterii din casa ta si cum sa previi sa te imbolnaveasca.

Care este cel mai murdar loc din casa ta? Primul răspuns este de obicei baia… și este logic să ne gândim la asta, deoarece în ea trăiesc bacteriile fecale, pe lângă faptul că umiditatea contribuie la reproducerea lor și a altor microorganisme, precum mucegaiul… nu este singura care ar trebui să ai grijă.

Studiile efectuate de The National Saniation Foundation, în Statele Unite, au constatat că, printre locurile cu cei mai mari germeni din casă, se numără și bucătăria.

De fapt, zonele în care alimentele sunt depozitate sau pregătite au raportat mai multe bacterii și contaminare fecală decât alte locuri din casă… inclusiv baia. În interiorul bucătăriei, unele obiecte ies în evidență prin prezența unor bacterii precum salmonella și E. Coli.

Obiectul cu cele mai multe bacterii din casa noastră

Potrivit experților, buretele de bucătărie, care se folosește de obicei la spălarea vaselor și blaturilor, este obiectul cu cei mai mulți microbi… cel puțin în majoritatea locuințelor studiate. Acest lucru se întâmplă deoarece la curățare acumulează bacterii și, nedezinfectând, se reproduc.

Aceste informații sunt susținute de Universitatea Națională Autonomă din Mexic, care subliniază că poate adăposti mai multe microorganisme decât baia. În ea pot trăi bacterii precum salmonella sau E. Coli, cauze importante ale bolilor gastro-intestinale.

Din păcate, acest element nu este ușor de curățat. Deși mulți oameni folosesc apă fierbinte pentru a-l menține curat, fie prin clătire, fie prin fierbere, experții au descoperit că aceasta nu este foarte eficientă, deoarece reduce doar 60 la sută din microorganisme.

Prin urmare, va continua să stocheze și să răspândească microorganisme pe suprafețele bucătăriei, devenind un risc pentru focare de boli de origine alimentară.

Cum să dezinfectăm bureții de bucătărie?

Una dintre modalitățile de a reduce riscul ca bureții tăi să contribuie la îmbolnăvirea ta și a familiei tale de unele bacterii alimentare este să-l dezinfectezi… Deși cea mai bună recomandare va fi întotdeauna să le schimbi frecvent.

Există diferite metode de dezinfectare. De exemplu, The National Sanitation Foundation vă recomandă ca o dată pe zi să puneți la microunde bureții umezi timp de 2 minute. De asemenea, îi puteți scufunda într-un amestec de înălbitor și apă și le puteți lăsa să se usuce la soare.

Dacă preferi ceva natural, poți folosi oțet alb sau ulei de arbore de ceai. Chiar și așa, cel mai bun mod de a reduce riscurile este să schimbi buretele de bucătărie săptămânal sau maxim la fiecare 2 săptămâni.

Acum, ca stii ca buretele de bucatarie este obiectul cu cele mai multe bacterii din casa ta si curățarea lui nu schimba prea mult situatia, nu uita sa-l dezinfectezi zilnic si sa-l schimbi frecvent.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: