marți, august 9, 2022

Acesta este primul simptom al cancerului pulmonar pe care oamenii îl ignoră, avertizează medicii.

În SUA, cancerul pulmonar este a doua cea mai frecventă formă de cancer atât la bărbați, cât și la femei, cu peste 230.000 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. Cu toate acestea, conform Societății Americane de Cancer (ACS), este „de departe cauza principală de deces prin cancer, reprezentând aproape 25% din toate decesele cauzate de cancer”.

Te-ar mai interesa: Lucrezi de acasă? Iată locul din casă pe care ar t...

De fapt, cu peste 130.000 de decese anuale prin cancer pulmonar în SUA, mai mulți oameni mor de cancer pulmonar decât mor din cauza cancerului de colon, de sân și de prostată la un loc. Vestea bună este că, pe măsură ce ratele de fumat scad și ratele de depistare precoce cresc, mai puține persoane sunt acum diagnosticate cu cancer pulmonar și mor din cauza. Cu toate acestea, rămâne faptul că majoritatea cancerului pulmonar rămâne nedetectat până în stadiile ulterioare ale bolii.


Cele mai comune simptome comune ale cancerului pulmonar

Cunoașterea semnelor cancerului pulmonar poate duce la un diagnostic mai precoce, care poate ajuta la îmbunătățirea rezultatului acestei boli înfricoșătoare. Cu toate acestea, semnele timpurii ale cancerului pulmonar tind să fie subtile și de cele mai multe ori sunt nedetectabile până când se răspândesc.

Te-ar mai interesa: Simptome ale piciorului diabetic: semne ascunse al...

Simptomele comune ale cancerului pulmonar includ:

 • tuse persistentă,
 • o tuse care produce sânge,
 • dureri în piept,
 • voce răgușită,
 • pierderea poftei de mâncare,
 • scădere în greutate inexplicabilă,
 • dificultăți de respirație,
 • slăbiciune,
 • respirație șuierătoare,
 • accese recurente de bronșită sau pneumonie.

Rareori, pacienții pot dezvolta, de asemenea:

 • degete bătute,
 • dureri de umăr și multe altele.

„Cele mai multe dintre aceste simptome sunt mai probabil să fie cauzate de altceva decât de cancerul pulmonar”, explică Societatea Americană de Cancer (ACS). „Totuși, dacă aveți oricare dintre aceste probleme, este important să vă consultați imediat medicul, astfel încât cauza să poată fi găsită și tratată, dacă este necesar.”

Te-ar mai interesa: Greșeli de machiaj care ne îmbătrânesc. Cum trebui...

Acest simptom de cancer pulmonar este probabil să fie trecut cu vederea

Un studiu din 2018 publicat în jurnalul PLoS ONE a analizat simptomele care au condus cel mai frecvent la un diagnostic de cancer pulmonar și a remarcat cinci simptome principale care sunt „cele mai răspândite prezentări” ale bolii.

Acestea au fost:

 • o tuse care produce sânge (hemoptizie),
 • o respirație dificilă (dispnee),
 • tuse fără sânge,
 • dureri în piept
 • „simptome constituționale”, care includ pierderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră și transpirație.

Autorii studiului au remarcat că dintre aceste cinci semne principale ale cancerului pulmonar, simptomele constituționale au fost cel mai puțin probabil să conducă la diagnostic. Acest lucru se datorează probabil faptului că acestea sunt nespecifice pentru cancerul pulmonar și ar putea fi cauzate de o serie de alte afecțiuni subiacente.

Te-ar mai interesa: Adrian Marinescu rupe tăcerea despre valul 7! „Nou...

Totuși, relația lor strânsă cu cancerul sugerează că, dacă experimentați o pierdere în greutate inexplicabilă (sau un alt simptom constituțional), este important să consultați un medic.

Chiar și simptomele bine-cunoscute sunt adesea ignorate

Medicii spun că chiar și simptomele binecunoscute ale cancerului pulmonar, cum ar fi tusea persistentă, sunt prea des ignorate.

„Simptomele cancerului pulmonar sunt de obicei ușoare și sunt similare cu simptomele de zi cu zi cu care fumătorii sunt familiarizați”, a declarat George Eapen, MD, pneumolog la Divizia de Medicină Internă a MD Anderson, pentru Centrul de Cancer MD Anderson.

Te-ar mai interesa: Avion aterizat de urgență pe Otopeni. Un pasager a...

„Când simptomele devin severe, cancerul este avansat”, a subliniat Eepen, potrivit bestlifeonline.com

Eapen spune că dacă aveți o tuse care durează șase săptămâni sau mai mult, este important să vă consultați medicul, mai ales dacă sunteți fumător sau aveți antecedente de fumat. Nu respinge acest simptom ca fiind un efect secundar normal al fumatului, sfătuiește el.

Potrivit unui studiu din 2010 publicat în Journal of Clinical Oncology, întârzierile diagnosticului sunt frecvente la pacienții cu cancer pulmonar. Cercetătorii au analizat „oportunități ratate pentru un diagnostic mai devreme de cancer pulmonar și au găsit dovezi ale oportunităților ratate la mai mult de o treime din 587 de pacienți diagnosticați la două instituții”.

Echipa a remarcat că aceste oportunități ratate au dus la întârzieri semnificative în diagnostic și, cel mai adesea, „au apărut din eșecurile de a recunoaște indicii de diagnostic (la majoritatea pacienților, rezultate anormale ale imagisticii)”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private