Sari la conținut

Ai făcut schema de imunizare cu Moderna? Anunț de ultim moment privind doza booster! Ce se întâmplă cu cei care deja s-au imunizat cu a treia doză?

Românii care s-au vaccinat cu Moderna pot face doza 3 cu același vaccin, însă aceasta va fi înjumătățită, a anunțat șeful Comitetului de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Doza booster înjumătățită ar putea fi administrată începând cu cel mai devreme săptămâna viitoare.
Decizia administrării celei de a treia doze Moderna înjumătățită s-a luat după recomandarea EMA.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 26 octombrie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster (doza 3) a vaccinului de la compania Moderna pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu același ser după minim 6 – 8 luni de la doza a doua.

„O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, după minim 6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Doza înjumătățită echivalează cu 50 de micrograme față de 100 de micrograme.

Valeriu Gheorghiță a explicat de ce doza 3 de la Moderna se face cu doză înjumătățită: „Pentru cei care au făcut doza întreagă nu este nicio problemă, nu e o contraindicație, dar Moderna a depus date care arată că la această doză înjumătățită, răspunsul imunologic, adică efectul pe protecție este similar ca la doza întreagă, dar frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât la doza întreagă”.

A doua iarnă din pandemie: Estul Europei, copleşit de COVID, incertitudine în Vest

Într-o analiză CNN dedicată Europei în pragul celei de-a doua ierni din pandemie se arată că, în timp ce estul continentului este supus unui val puternic de infecţii care a dus la restricţii şi lockdown, în Occident domneşte incertitudinea.

Deşi în această iarnă, comparativ cu cea precedentă, vaccinurile sunt la îndemâna tuturor, Europa este singura regiune a lumii care raportează o creştere a numărului de cazuri noi de COVID-19 la nivel global, după cum a anunţat miercurea trecută Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Mai mult, a fost a treia săptămână consecutivă în care continentul a înregistrat o creştere a numărului de infectări.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel