Sari la conținut

Alertă meteo. Un fenomen nemaîntâlnit și extrem de periculos cuprinde toată Europa

canicula
Foto: G.C. /Pixabay
incalzirea globala

Alertă meteo. Meteorologii avertizează că Europa s-ar putea confunta cu cea mai călduroasă vară de până acum. Europa se pregătește pentru primul val de căldură al verii, iar Germania și țările nordice se așteaptă la temperaturi neobișnuit de înalte în săptămânile următoare.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris sunt îngrijorați de riscul de valuri de căldură și de impactul acestora asupra siguranței sportivilor. Spania se pregătește pentru o vară toridă, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la prognoza mai precisă a valurilor de căldură, conform Euronews. Cu toate că nimeni nu poate prezice cu exactitate valurile de căldură sau alte fenomene meteorologice extreme, experiența anterioară oferă meteorologilor câteva indicii utile.

„Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu câteva luni înainte, ca să nu mai vorbim de săptămâni și uneori de zile”, spune Tamsin Green, meteorolog la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Astfel de schimbări sunt rezultatul unui mediu extrem de volatil, influențat de o gamă largă de factori. Cu toate acestea, meteorologii pot analiza modelele și datele meteorologice pentru a identifica tendințe generale, inclusiv temperaturile medii lunare. În prezent, observăm că lunile iunie, iulie și august prezintă toate tendințe de temperaturi peste medie, conform lui Green.

Variabilitatea climatică pe continent adaugă o altă complexitate, dificultând anticiparea exactă a locurilor unde s-ar putea manifesta o „vară fierbinte”. Green sugerează că punctele fierbinți ar putea apărea în special în sudul și estul Europei.

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie, dar condiții mai uscate în est. În august, adaugă ea, este posibil să fie mai uscat pentru o mare parte a continentului.

Green reamintește, totuși, că acestea sunt doar medii. Aceasta înseamnă că ar putea exista fluctuații majore sau extreme care se întâmplă în cadrul acestor condiții.

Ce influențează vremea în Europa

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. În prezent, lumea se află într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care este „crucială” pentru determinarea modelelor de vreme și temperatură la nivel global.

Se preconizează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele fenomenului El Niño sunt încă în desfășurare.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și ale oceanelor sunt încă astronomic de ridicate. Ele încă persistă”, spune Green.

Ea explică faptul că, “precum un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile din cealaltă parte a planetei. Dacă se înregistrează o creștere a precipitațiilor undeva în lume, în altă parte se vor înregistra precipitații reduse.

Europa, de exemplu, primește adesea rămășițele furtunilor tropicale care aduc ploi și vânturi. Activitatea furtunilor din Atlantic, în timpul sezonului uraganelor din iunie-noiembrie, va fi probabil intensificată, deoarece La Niña se formează în Pacific, ceea ce va reduce furtunile în această zonă.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Cu toate acestea, există un factor care joacă un rol major în verile tot mai calde de pe continent, și anume schimbările climatice.

„Un lucru care este un factor masiv, de netăgăduit și care nu poate fi ignorat este faptul că batem constant recorduri de căldură”, spune Green.

„Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși zece ani înregistrați, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut că aprilie 2024 va fi a 11-a lună consecutivă cu cea mai mare căldură înregistrată vreodată”.

Din 1991, Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală, potrivit datelor recente ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și ale agenției climatice europene Copernicus (C3S). Continentul „nu face excepție” în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a renunța la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc începând cu anul 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc în ultimii trei ani.

Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa au depășit cu 2,3 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, față de 1,3 grade Celsius la nivel global.

Din această cauză, Green crede „cu un grad destul de bun de certitudine” că 2024 va fi probabil un alt an record.

„În ciuda modului în care ar putea evolua previziunile, tendințele de creștere a temperaturilor globale sunt de netăgăduit”.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel