Sari la conținut

Alexandru Rafila, îngrijorat: „Ne-am dorit să avem mai multe infecţii…”

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afitmă că infecțiile asociate asistenței medicale sunt încă subraportate în România.  Ministrul a arătat că rezistența la antimicrobiene este un fenomen care presupune o abordare multisectorială.

Alexandru Rafila, îngrijorat: „Ne-am dorit să avem mai multe infecţii…”

Prezent la o conferință dedicată gestionării consumului de antibiotice, Alexandru Rafila a explicat că prescrierea corectă a antibioticelor în spitale întârzie apariția infecțiilor nosocomiale.

Rafila, îngrijorat de consumul mare de antibiotice: „Utilizăm antibiotice care nu ar trebui utilizate”

„Încă infecţiile asociate asistenței medicale sunt subraportate în România. Ne apropiem de 1% din proporția de pacienți externați, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene, nu pentru că ne-am dorit să avem mai multe infecţii. Dar ne dorim să ştim realitatea şi să încercăm infecţiile măcar invazive, bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele românești și lucrul acesta are o influenţă foarte bună asupra mortalității şi România să poată să atingă cel puțin câteva ţinte.”, afirmă ministrul.

Autoritățile vor reducerea consumului de antibiotice

când iei antibiotice

„Una dintre ţinte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice, pentru că utilizăm de multe ori antibiotice care nu ar trebui utilizate, antibiotice de primă intenție, de asemenea să ajungem cu spitalele România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate”, a declarat Alexandru Rafila.

Administrarea corectă a antibioticelor a fost discutată în cadrul unui proiect realizat de Institutul „Matei Balș” cu fonduri europene și care va continua în cinci spitale pilot din întreaga țară, potrivit RRA.

Recent, Alexandru Rafila a vorbit despre ridicarea restricțiilor.

”În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai marte parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar lucrul care este important atunci când se ia această decizie de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte, dacă vreți, o infecție banală.

Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse și o să vedeți la sfârșitul acestei prezentări că sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate, s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel