Sari la conținut

Alimente care contribuie la boli de inima și cresc riscul de atac de cord

aliment care ajuta la sanatatea inimii
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro.
Aliment care ajuta la sanatatea inimii

Dieta joacă un rol crucial în dezvoltarea sau prevenirea bolilor, așa că dieta dumneavoastră vă ajută sau vă pune sănătatea în pericol?

Unul dintre principalii factori care contribuie la bolile de inima este colesterolul ridicat, care este cauzat în principal de consumul de alimente grase, certifică NHS.

Heart UK, organizația de caritate pentru colesterol, spune că consumul de alimente care conțin prea multe grăsimi saturate „schimbă modul în care ficatul gestionează colesterolul”.

Organizația de caritate explică: „Celulele noastre hepatice au receptori LDL [lipoproteine cu densitate joasă] pe ele.

Când colesterolul LDL trece prin sânge, acești receptori scot colesterolul din sânge și în ficat pentru a fi descompus.

Cercetările sugerează că consumul de prea multe grăsimi saturate împiedică receptorii să funcționeze atât de bine, iar colesterolul se acumulează în sânge”.

Alimentele bogate în grăsimi saturate, pe care este mai bine să le limitați, includ:

  • Ciocolată cu lapte și cea albă, toffee, prăjituri, budinci și biscuiți
  • Produse de patiserie și plăcinte
  • Carne grasă, cum ar fi cotletele de miel
  • Carne procesată, cum ar fi cârnați, burgeri, bacon și kebab
  • Unt, untură, ghee, margarină, grăsime de gâscă și suif
  • Uleiuri de nucă de cocos și palmier și cremă de nucă de cocos
  • Produse lactate pline de grăsime, cum ar fi smântână, lapte, iaurt, cremă și brânză.

Heart UK adaugă: „Multe alimente conțin un amestec de grăsimi saturate și nesaturate. Încercați să alegeți alimente cu mai multe grăsimi nesaturate”.

Considerate a fi „sănătoase pentru inimă”, grăsimile nesaturate care depășesc grăsimile saturate din dieta ta ar putea reduce riscul de boli de inimă și atac de cord.

Exemple de grăsimi nesaturate includ:

  • Uleiuri din legume, nuci și semințe, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, șofranul, rapița, măslinele, arahidele, nucile și uleiul de porumb
  • tartine pe baza acestor uleiuri
  • Nuci si seminte
  • Avocado
  • Pește gras, cum ar fi hering, sardine, macrou, somon și păstrăv.

Există un alt tip de grăsimi de care oamenii trebuie să fie atenți, în plus față de grăsimile saturate.

Celălalt tip de grăsime care ar putea crește nivelul de colesterol și riscul de boli de inimă sunt grăsimile trans.

Heart UK spune: „Grăsimile trans sunt produse atunci când grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiurile vegetale, sunt încălzite la temperaturi ridicate în timpul procesării alimentelor.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel