Sari la conținut

Alimente care ne schimbă starea de spirit. Dr. Hâncu: Să evitam zahărul

Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Alimente care ne schimbă starea de spirit. Dr. Hâncu: Să evitam zahărul!

Ce alimente să consumăm pentru o stare de spirit mai bună? În ediția din 26 septembrie 2022 a emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, doctor Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a explicat ce să mâncăm ca mintea și corpul să funcționeze brici.

Nutrienții din mâncare au un efect direct asupra stării de spirit și fiecare aliment influențează modul în care ne functionează corpul si mintea.

Potrivit medicului, printre alimentele care ne scapa de stres se numără:

  • Ciocolata neagră;
  • Bananele;
  • Alimentele fermentate.

Bananele schimbă dispoziția

„Conținutul de polifenoli eliberează și endorfine. Polifenolul are efect antiinflamator. Ciocolata eliberează și endorfine, are și efect de calmare, dar, totuși, are mai mult sau mai puțin zahăr, în funcție de concentrația de cacao pe care o avem. Și dacă doriți să nu aveți foarte multe calorii, dar să aveți efectul pozitiv, încercați o cacao cu băutură vegetală sau cu lapte.

Va avea același efect bun. Mai mergem la fructe de pădure – fructele de pădure conțin quercetină, conțin tot alimente antioxidante, antiinflamatorii. Sunt excepționale în alimentația sănătoasă și în prevenirea stresului și rolul antiinflamator. Antioxidanții elimină, de fapt, rezultatele metabolismului. Din metabolism, rezultă niște radicali liberi, rezultatele proceselor de oxidare, practic, elimină deșeurile din corpul nostru și, atunci, sunt foarte utile.

Tot echipa de curățenie sunt și niște substanțe – catehinele și epicatehinele, care se găsesc în gutui. Sunt mai astringente și nu plac tuturor – de aceea, le recomandăm și gătite. Coapte sunt mult mai plăcute, dar le putem combina”, a afirmat dr. Anca Hâncu.

Alimentele care aduc energie

Dr. Hâncu precizat că fructele de pădure și bananele se numără printre alimentele care ne aduc energie și ne oferă o dispoziție mai bună.

„Fructele de pădure sunt subliniate ca benefice și în dieta MIND, adică mediteraneană, plus dietă pentru creier, care stimulează memoria și funcția cognitivă. Tot bune pentru micul-dejun sunt alimentele fermentate. Avem aici iaurt chefir, ca exemplu, și am pus împreună cu fulgii de ovăz. Pare un mic-dejun cam plicticos, dar foarte sănătos prin conținutul de probiotice, care asigură sănătatea tubului digestiv, dar tubul digestiv este în legătură cu mintea noastră.

Este o axă între intestin și creier, care aduce o stare de bună dispoziție, dacă mâncăm sănătos. În contrast, stări de anxietate, depresie, dacă nu mâncăm bine. Ovăzul conține beta-glucan, care hrănește bacteriile bune din intestinul nostru, eliberează acizi grași cu lanț scurt și ne asigură această stare de sănătate cu efect antiinflamator foarte bun.

Bananele aduc energie

Să nu uităm bananele, care au potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina B și fibre. Bananele aduc energie, dar schimbă și dispoziția. Au acel hormon al fericirii numit triptofan. Triptofanul este una aminoacid, de fapt, el se găsește și în curcan”, a precizat dr. Anca Hâncu.

Medicul nutriționist a explicat că peștele gras și avocadoul conțin grăsimi sănătoase, cu efecte antiinflamatorii, care ne asigură o stare de bine.

„Avem și peștele gras – somon, macrou, ton, sardine – foarte utile, mai ales să le combinăm cu salate. Și vorbim și despre salate și conținutul de magneziu, de minerale, de vitamina C. Pește gras – consumat, desigur, nu în cantitate excesivă- prin Omega-3, care este un antiinflamator, ne asigură o stare de bine. Și mangalița conține o cantitate semnificativă de Omega-3, așa că e, din când în când, o opțiune potrivită, dar în cantitate mică.

Dacă vorbim de grăsimi sănătoase, mai avem avocado, care conține acid oleic, Omega-9, cel care se găsește și în uleiul de măsline, cu proprietăți antiinflamatorii foarte bune, previne bolile. Peste avocado nu mai punem ulei de măsline sau punem foarte puțin, dar suntem conștienți că avem o cantitate importantă de grăsime”, a menționat dr. Anca Hâncu, pentru sursa citată.

Concluzie: Fructe de padure, peste gras, cacao, chefir, sana , dar si muraturi si puțin vin rșu. Dieta mediteraneeană, cea mai bună.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel