Sari la conținut

Alimente pentru depresie. Ce plante și suplimente alimentare te ajută să lupți împotriva depresiei?

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De câte ori este bine să mesteci alimentele

Deși depresia se tratează de cele mai multe ori prin medicație sau terapie, alimentația joacă un rol la fel de important. Pentru că mintea noastră este în strânsă legătură cu întregul organism, este esențial să te asiguri că ceea ce mănânci este natural, sănătos, si benefic sănătății.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, anumite alimente, plante și suplimente alimentare te pot ajuta să previi sau să reduci severitatea depresiei. În unele cazuri, depresia poate fi agravată de o alimentație dezechilibrată.

Cu ajutorul unei alimentații sănătoase și echilibrate îi poți oferi creierului mai mult din nutrienții esențiali de care are nevoie. Deficiențele unor substanțe pot cauza anumite instabilități la nivelul creierului, din punct de vedere chimic, motiv pentru care simtomele depresiei se pot accentua sau, de asemenea, se pot declanșa episoase depresive, potrivit Healthline.

Ce alimente și suplimente alimentare te ajută în lupta împotriva depresiei?

Acizii grași omega-3

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului. Din acest motiv, acești nutrienți sunt foarte importanți pentru menținerea funcțiilor cognitive și echilibrului minții. Aceștia pot fi obținuți numai din alimentație, întrucât organismul nostru nu îi pot produce. Acizii grași omega-3 se regăsesc în pește gras, spanac, broccoli, conopidă, fasole, mazăre, avocado, banane, zmeură, piersici, ananas, semințe și nuci.

Vitamina D

Anumite studii atestă că suplimentele cu vitamina D, sau un nivel optim de vitamina D prezent în organism, ajută persoanele care suferă de depresie. De mult eori, persoanele depresive au un nivel scăzut de vitamina D în organism, motiv pentru care specialiștii au făcut această conexiune între depresie și vitamina D. Această vitamină poate reduce inflamația, echilibrează starea de spirit și protejează împotriva tulburărilor neurocognitive. Aceasta se regăsește în lactate, gălbenuș de ou, pește, cereale, ciuperci și ficat de vită.

Zinc

Zincul este un mineral esențial pentru menținerea funcțiilor creierului, iar o deficiență de zinc poate crește riscul de a dezvolta depresie. De asemenea, un nivel optim de zinc ajută la ameliorarea simptomelor afecțiunii, dacă este asociat cu medicația utilizată pentru tratamentul depresiei. Zincul se regăsește în lactate, carne (porc, vită, miel), fructe de mare, leguminoase, semințe, nuci, ouă.

De asemenea, vitaminele B, magneziul, șofranul, rhodiola și creatina conțin substanțe care ajută atât la prevenirea depresiei, cât și la ameliorarea manifestării simptomelor.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel