Sari la conținut

Alimentul cu efect antidepresiv, care stimulează fericirea și senzația de bine. Cum îl consumi?

Poftele alimentare
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Nativii care mananca in exces

Depresia afectează starea de bine a multor persoane, la nivel mondial. Cauza depresiei nu a fost stabilită concret, întrucât poate varia în funcție de organismul fiecăruia, însă pare să fie asociată cu un dezechilibru biochimic la nivelul creierului. De asemenea, predispunerile psihologice și stresul pot afecta nivelul la care o persoană este vulnerabilă în dezoltarea acestei afecțiuni. Cu toate acestea, există mijloace prin care depresia poate fi ameliorată prin alimentație, datorită unor compuși chimici care stimulează creierul. Care este alimentul cu efect antidepresiv și de ce te face acesta să te simți mai bine?

Depresia poate veni în multe forme, motiv pentru care abordarea aceastei afecțiuni este încă sensibilă în domeniul medical. Specialiștii consideră că o cauză ar putea fi cea a perturbării biochimice la nivelul creierului. Din acest motiv, alimentele care stimulează producerea anumitor substanțe chimice ar putea îmbunătăți starea depresivă a persoanelor care o manifestă. Care este alimentul cu efect antidepresiv și ce ne spune nutriționistul Mihaela Bilic despre el?

„Pâine cu brânză
De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine.

În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan.

Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sînge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine. Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine…ca să fiți și fericiți”, dezvăluie Mihaela Bilic, renumit nutriționist, pe contul de Instagram.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel