Sari la conținut

Alimentul-minune din frigider care scade colesterolul, previne osteoporoza şi accidentul vascular

Laptele asigură organismului necesarul de proteine, vitamine din grupul B, vitamina A şi D, precum şi toate mineralele de care corpul are nevoie pentru a se menţine sănătos (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom).

Medicii spun că organismul unui adult conţine peste un kilogram de calciu, iar 98% din el se află depozitat în oase şi dinţi, de unde se reînnoieşte continuu. Zilnic, corpul nostru consumă calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentaţie.

„Necesarul zilnic pentru un adult este de circa un gram de calciu, dar şi mai mult pentru femeile însărcinate”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Un singur pahar de lapte asigură o treime din doza zilnică necesară de calciu, însă prea puţini consumă zilnic acest aliment. Specialiştii avertizează că aportul scăzut de calciu poate cauza afecţiuni severe precum osteoporoză, rahitism, hipertensiune şi chiar cancer.

Bun pentru inimă

„Noi avem o cantitate mică, dar foarte importantă de calciu şi în sânge. El ajută la coagulare, la circulaţie şi la contracţiile inimii”, mai spune nutriţionistul.

Datorită aportului de calciu, potasiu şi magneziu, laptele este un excelent element de prevenţie a hipertensiunii arteriale, iar consumul constant de produse lactate contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, precum şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Ceea ce face ca laptele să fie într- adevăr un aliment-minune este şi lactoferina, o proteină bogată în fier şi care acţionează ca un medicament asupra organismului. Această componentă are acţiune antibacteriană, antifungică şi antivirală, precum şi efect antiinflamator.

„Eu recomand să nu treacă o zi fără să mâncăm măcar o porţie de lapte sau produse lactate. Există atâtea variante, chiar şi pentru cei cu intoleranţă la lactoză”, ne sfătuieşte nutriţionistul Corina Zugravu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.