joi, mai 26, 2022

Meningita amibiană reprezintă o formă foarte rară de meningită parazitară. Conduce la o infecție cerebrală, adesea fatală. Afecțiunea este produsă de o amibă microscopică care ajunge în organism când apa pătrunde în corp prin nas.

„Amintiți-vă, această boală este rară și strategiile de prevenire eficiente pot permite un sezon de înot de vară sigur și relaxant”, potrivit specialiștilor.

Te-ar mai interesa: A ventilat manual un nou născut, timp de 12 ore! P...

Amiba periculoasă care îți intră în nas și îți devorează creierul

Meningita amibiană, ucigașul ce te poate doborâ în câteva ore, poate fi declanșată de o infecție virală sau bacteriană care apare cu o mai mare frecvență în lunile de vară, dar și la începutul toameni.

Amiba periculoasă care îți intră în nas și îți devorează creierul. Din nefericire, un caz de amibă rară care devorează creierul a fost confirmat în Florida, SUA, potrivit oficialilor de sănătate din statul american, notează BBC.

Afecțiunea este produsă de o amibă microscopică numită științific Naegleria fowleri. Ea poate ajunge în organism când apa contaminată de la robinet pătrunde în corp prin nas.

Te-ar mai interesa: S-au înmulțuit cazurile copiilor bolnavi de diabet...

Amiba nu poate fi transmisă de la persoană la persoană, iar infecțiile sunt de obicei semnalate în statele din sudul Americii.

Având în vedere consecințele mortale ale infecției, Departamentul de Sănătate din Florida (DOH) a emis un avertisment rezidenților din comitatul Hillsborough.

Oficialii din domeniul Sănătății au cerut localnicilor să evite contactul nazal cu apa de la robinete, dar și alte surse cum ar fi lacurile, râurile, iazurile și canalele, unde infecțiile sunt mai probabile în lunile de vară mai calde din iulie şi august.

Te-ar mai interesa: Nu poți pierde grăsimea de pe burtă? Atenție la ac...

DOH a îndemnat persoanele care prezintă aceste simptome să „solicite imediat asistență medicală, deoarece boala progresează rapid”.

„Amintiți-vă, această boală este rară și strategiile de prevenire eficiente pot permite un sezon de înot de vară sigur și relaxant”, a transmis DOH.

Simptomele bolii: febră, greață și vărsături

Infectați cu Naegleria fowleri face mai mult decât să ducă la febră, greață și vărsături, precum dureri de cap, dar şi halucinaţii, studiile arătând că cei care au ghinionul să se infecteze cu amiba care devorează creierul mor într-o săptămână.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată a...


Semnele şi simptomele infecţiei cu Naegleria fowleri

Semnele şi simptomele infecţiei cu Naegleria fowleri sunt clinic similare meningitei bacteriene ceea ce face ca şansa de a diagnostica iniţial o MAP să scadă considerabil.

Simptomele apar de obicei după 1-7 zile (în medie 5) de la înot ori expunerea nazală la o altă sursă de apă contaminată cu Naegleria fowleri.

Oamenii mor la 1-12 zile (în medie 5.3 zile) după apariţia simptomelor. MAP este greu de detectat din cauza progresiei rapide a bolii, ceea ce face ca diagnosticul să se facă, de obicei, după decesul persoanei.

Te-ar mai interesa: Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari pers...

În prima fază a bolii, semnele şi simptomele se manifestă prin dureri de cap frontale severe, febră, greaţă, vărsături. În a doua fază a bolii apar o rigiditate a cefei, crize de epilepsie, alterarea stării de conştientă, halucinaţii şi coma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private