Sari la conținut

Angajat al NASA, tânărul Dragoș Păun lucrează pentru Misiunea Artemis 1. Racheta va fi lansată în spațiu în această lună. Iată ce responsabilitate uriașă are inginerul român

Angajat al NASA, tânărul Dragoș Păun lucrează pentru Misiunea Artemis 1. Racheta va fi lansată în spațiu în această lună. Iată povestea inginerului brașovean:

 

Dragoș Păun este un tânăr inginer de 37 de ani, din Brașov, ce a fost cooptat într-o echipă ce se ocupă cu dezvoltarea de sisteme și echipamente pentru racheta ce va fi lansată pe Lună, în această lună, noiembrie.

Potrivit agenției RADOR, în ultimii șapte ani, tânărul inginer a lucrat pentru Modulul European de Serviciu (ESM).

Acesta are 33 de motoare, 1 principal, 8 auxiliare și 24 de motoare pentru controlul atitudinii. Racheta va zbura, spre Lună, în noiembrie, cu un echipaj uman.

Responsabilitate uriașă

„Cel mai important punct pentru mine a fost responsabilitatea de a integra cele 8 motoare auxiliare a căror funcție principală este de a asigura redundanța în misiune, în cazul defectării motorului principal sau a motoarelor de reglaj al altitudinii, dar și ale suplinii, uneori.

Pe lângă aspectele tehnice, cred că cea mai mare provocare a fost să învăț să lucrez cu NASA, cu companiile partenere americane, pentru că ei de multe ori au puncte de vedere foarte diferite și metode de lucru foarte diferite”, spune Dragoș Păun, citat de agenția RADOR și newsbv.ro.

Pasionat de zbor și de tainele universului…

Potrivit surselor citate, tânărul a studiat în Italia, acolo unde i-a fost alături și mama sa, Diana Păun.

„Am lucrat ca asistent medical la Milano, 13 ani în care l-am susținut cu bănuții ăia, câți erau, din dorința de a-i sta aproape, că era averea mea, singura mea bogăție era el.

Și cred că și asta l-a ajutat, i-a dat încredere. După aceea, el a vrut să aplice pentru Germania. A aplicat, l-au luat. Probabil ăsta a și fost drumul lui”, a precizat Diana Păun.

La rândul său, tatăl lui Dragoș spune că nu poate descrie în cuvinte ce simte pentru fiul său:

„Într-o zi mi-a spus că vine foarte obosit de la serviciu, că este epuizat, că are foarte multe planuri de făcut, că are foarte multe proiecte de îndeplinit și am spus: retrage-te.

Și-a văzut visul împlinit

Mai sunt alte meserii unde poți să lucrezi. Mi-a răspuns: Ce? ai înnebunit? Ăsta e visul meu de când eram copil. (…) Așa îmi bate inima. Îmi bate inima tare.

Și la serviciu toți colegii mă felicită și îi urează să fie din ce în ce mai bun. Și va fi!”. Tot ce-și mai dorește acum inginerul Dragoș Păun este ca misiunea Artemis 1 să fie un real succes.

Dragoș Păun nu este singurul român angajat al NASA. O altă româncă, profesorul Anamaria Berea a fost selectată în echipa celor mai importanți oameni de știință din lume pentru a studia fenomenele inexplicabile de pe cer.

Anamaria Berea este profesor asociat de Computational and Data Science la George Mason University din Fairfax, Virginia.

Este afiliată de cercetare la Institutul SETI din Mountain View, California și investigatoare la Blue Marble Space Institute of Science din Seattle.

Cercetarea sa se concentrează pe apariția comunicării în sistemele vii complexe și pe aplicațiile științei datelor în astrobiologie, atât pentru știința biosemnăturilor, cât și a tehnosemnăturilor.

Anamaria Berea folosește o gamă largă de metode de calcul pentru a descoperi modele fundamentale în date.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel