Din cuprinsul articolului
Fenomen meteo înfricoșător. Potrivit informațiilor furnizate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), fenomenul climatic El Niño, cunoscut pentru evenimentele meteorologice extreme precum incendiile de pădure și cicloanele tropicale, este prognozat să fie înlocuit, către finalul acestui an, de condițiile asociate fenomenului La Niña.
Acesta din urmă aduce, în general, condiții meteorologice mai răcoroase. El Niño reprezintă o creștere ciclică a temperaturii apei în centrul și estul Oceanului Pacific tropical, având impact asupra precipitațiilor, vânturilor și curentilor oceanici, contribuind, de asemenea, la creșterea temperaturilor medii globale.
Fenomenul La Niña, pe de altă parte, are efecte opuse față de El Niño, fiind caracterizat de o răcire a Oceanului Pacific de Est, cu o durată cuprinsă între un an și trei ani. Acesta aduce, în general, condiții meteorologice mai umede în regiuni precum Australia, Asia de Sud-Est, India, sud-estul Africii și nordul Braziliei, în timp ce anumite regiuni din America de Sud se confruntă cu condiții mai uscate. De asemenea, La Niña poate accelera formarea unor uragane violente în Oceanul Atlantic. Meteorologii estimează că anul 2024 va fi unul atipic, cu aproximativ șapte uragane majore prognozate.
Fenomen meteo înfricoșător la finalul anului
Conform estimărilor OMM, există o probabilitate de 40% ca trimestrul iulie-septembrie să rămână într-o stare neutră, între cele două cicluri, urmată de o șansă de 30% ca, în perioada august-noiembrie, probabilitatea apariției fenomenului La Niña să crească pe măsură ce anul 2024 se va apropia de final.
În ciuda posibilei reveniri a fenomenului La Niña încă din această vară, se anticipă că aceasta nu va fi suficient de puternică pentru a produce o răcire semnificativă în regiunile din Asia de Sud-Est, care au fost afectate încă din luna martie de valuri extreme de căldură. Răcirea specifică fenomenului La Niña este estimată să fie relativ slabă în medie, spun climatologii, iar acest lucru se datorează încălzirii generate de emisiile de gaze cu efect de seră.
Cel mai recent episod El Niño a început în iunie 2023 și s-a numărat printre cele mai intense cinci fenomene de acest tip înregistrate vreodată, conform OMM. Deși El Niño s-a diminuat, primele patru luni ale anului 2024 au continuat să înregistreze recorduri de căldură, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că acest ciclu are, în general, un efect de creștere a temperaturilor în anul următor apariției sale.