Sari la conținut

Aproape 14% dintre cancerele din România, provocate de o infecție care poate fi prevenită prin VACCINARE

Imagine creată cu AI.

Din cuprinsul articolului

Aproape 14% dintre cancerele din România, provocate de o infecție care poate fi prevenită prin vaccinare. Este vorba de infecția persistentă cu HPV, care provoacă 13,7% din cazurile de cancer. Institutul de Sănătate Publică a făcut apel la vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților, începând de la vârsta de 11 ani.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, vaccinarea împotriva infecției cu HPV este considerată sigură și eficace, cu beneficii pe termen lung pentru sănătate. Acesta recomandă administrarea vaccinului atât fetelor, cât și băieților, începând de la vârsta de 11 ani, înainte de debutul vieții sexuale.

Cancere provocate de infecția cu HPV

Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală, cu peste 120 de tipuri cunoscute. Din acestea, 15 sunt considerate de risc crescut, fiind asociate cu apariția cancerului în aproximativ 5% din totalul cazurilor la nivel global.

În Uniunea Europeană, HPV-ul este responsabil pentru aproximativ 67.500 de cazuri de cancer anual. Infecția cu HPV poate provoca cancer de col uterin, cancer anal, cancer orofaringian, cancer vaginal, cancer vulvar și cancer penian.

În majoritatea cazurilor, infecțiile cu HPV se vindecă de la sine, fără consecințe. Totuși, în unele situații, acestea devin persistente și pot duce la leziuni cu potențial malign.

Institutul Național de Sănătate Publică a subliniat importanța programelor de vaccinare împotriva HPV-ului în reducerea incidenței cancerului. În acest sens, a participat la proiectul PERCH (Parteneriatul pentru Contracararea HPV), alături de alte 18 țări europene și 34 de organizații partenere, pentru a implementa programe de vaccinare consolidate și sustenabile.

Rezultatele proiectului PERCH au contribuit la propunerea Consiliului Uniunii Europene privind cancerele prevenibile prin vaccinare, care conține măsuri menite să sprijine statele membre în creșterea gradului de acceptare a vaccinurilor care previn apariția unor forme de cancer.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel