Sari la conținut

Atenței! 135 de focare de pestă porcină în România. Este extrem de contagioasă! Iată cum se manifestă și ce trebuie să faci imediat ce observi simptomele

135 de focare de pestă porcină africană sunt active în România, după ce alte 88 au fost stinse de la sfârșitul anului trecut până în prezent și au fost înregistrate 10 noi focare, potrivit Rador. 

Autoritatea Națională Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precizează că 16 focare erau în exploatații comerciale. Numărul total al animalelor aflate în focarele active este de peste 276.000.

Simptome pestă porcină

Pesta porcină africană necesită, în special în ultima perioadă, atenția tuturor posesorilor de porcine din România. Este o boală extrem de contagioasă, pentru care nu există vaccin, și mortală pentru mistreți și porci domestici. Citiți care sunt metodele de prevenție, transmise de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și anunțați de urgență medicul veterinar în cazul în care apar simptomele.

  • Porcii își pierd pofta de mâncare
  • Au urechile și coada lăsate în jos
  • Sunt prezente pete roșii în zona urechilor și pe abdomen
  • Stare generală proastă, cu febră puternică
  • Evoluție mortală într-un interval foarte scurt, 2-10 zile.

Ce trebuie să faci

Anunțați URGENT medicul veterinar dacă porcul nu mănâncă și stă mult timp culcat. Limitați circulația între gospodăriile de la țară.

  • Creșterea porcilor, furajarea și adăparea se realizează doar în cotețe. Porumbul, lucerna și alte vegetale pentru furajare nu se administrează de pe câmp. Există riscul contaminării de la mistreții bolnavi;
  • Porcii se contaminează direct, de la alți porci infectați sau prin alimentarea cu deșeuri din carne de porc infectată;
  • Insectele, spațiile contaminate, vehiculele, îmbrăcămintea, încălțămintea pot fi purtători al virusului pentru porcii sănătoși;
  • Nu este permisă monta directă cu deplasarea porcilor dintr-o curte în alta;
  • Nu este permisă circulația, în autovehicule, cu carne, cârnați și alte produse din carne de porc, care nu sunt marcate și etichetate de către serviciile veterinare, conform prevedrilor legale în situații de acest fel. Există riscul de răspândire a bolii în toată țara;
  • Utilizați echipament separat de lucru și un recipient cu dezinfectant la intrarea în spațiul de creștere al porcilor;
  • NU hrăniți porcii cu deșeuri alimentare care conțin carne de porc;
  • Accesul porcilor în păduri sau în alte locuri unde pot intra în contact direct cu mistreții este INTERZIS;
  • De asemenea, este interzisă participarea la târgurile de animale.
  • Dacă aveți cea mai mică suspiciune, anunțați urgent medicul veterinar.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel