Sari la conținut

Autoritățile sanitare, în alertă! Carne tocată, infestată cu salmonella. Principalele simptome ale infectării 

Salmonella
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Organizația americană Consumer Reports a testat recent 351 de pachete de carne tocată de vită, porc, pui și curcan achiziționate din magazinele din toată țara. Aproape o treime din carnea tocată de pui testată conținea salmonella.

”Am găsit acele bacterii și în câteva mostre de carne de vită, porc și curcan. Îngrijorător este că fiecare tulpină de salmonella a fost rezistentă la cel puțin un antibiotic”, a precizat CR.

De asemenea, s-a găsit o tulpină de E. coli într-un eșantion de carne tocată de vită, atât de periculoasă încât a fost alertat Departamentul Agriculturii, care a dispus retragerea imediată de pe piață a loturilor respective. ”Această bacterie nu ar fi trebuit să fie în carne și punct”, a declarat James E. Rogers, director de cercetare și testare pentru siguranța alimentelor la CR.

Salmonella poate fi ucisă atunci când carnea este gătită la o temperatură suficient de ridicată. Experții spun că prepararea cărnii de vită la o temperatură de peste 70 ° Celsius ar trebui să o facă sigură pentru consum.

Autoritățile sanitare, în alertă

Autoritățile sanitare din SUA sunt în alertă, după ce un focar de salmonella, depistat în mai multe state americane, a fost legat de consumul cărnii tocate de vită. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor încearcă acum să identifice de ce anumite loturi distribuite în magazine au îmbolnăvit oameni din New York, New Jersey, Connecticut și Massachusetts, potrivit Parade.com.

Cel puțin 16 cazuri au fost raportate până acum, cu șase spitalizări, a precizat CDC. Nouă cazuri s-au înregistrat în New Jersey, cinci în New York și câte unul în Connecticut și Massachusetts. Nu s-a înregistrat niciun deces. CDC consideră că este posibil ca respectivele pachete cu carne de vită tocată să fi fost infectate cu salmonella, o bacterie care se află în sistemele digestive ale animalelor și se poate răspândi prin alimente, precum și pe suprafețele de preparare care nu au fost igienizate.

CDC reamintește consumatorilor din SUA să fie atenți la focar dacă locuiesc în zona afectată și să ia măsuri de precauție adecvate pentru siguranța alimentelor. Pentru a evita îmbolnăvirea, CDC recomandă persoanelor care au achiziționat carne de vită contaminată să spele temeinic toate ustensilele de bucătărie, vasele și suprafețele care au atins carnea de vită crudă și să-și igienizeze bine mâinile.

De asemenea, CDC sugerează să se separe carnea crudă de alte produse alimentare și să fie depozitată într-un recipient sigilat sau într-o pungă rezistentă.

Americanii consumă cantități mari de carne tocată în hamburgeri, în sosul de chili, paste, lasagna și tacos. În 2022, în SUA s-a cumpărat carne de vită, curcan, porc și pui în valoare de peste 13 miliarde de dolari. Carnea tocată este una dintre cauzele principale ale intoxicațiilor alimentare din Statele Unite.

Începând cu 2018, nu mai puțin de 15 focare de toxiinfecție alimentară au fost identificate în SUA, ducând la
îmbolnăvirea a peste 3.000 de persoane. Cel puțin opt dintre aceste focare au fost cauzate de carnea tocată, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Principalele simptome ale infectării

Bacteria Salmonella trăiește de obicei în sistemul intestinal al animalelor și al oamenilor și este excretată în fecale. Multe persoane cu o infecție cu salmonella nu prezintă niciun simptom. Alții dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în decurs de 8-72 de ore. Majoritatea persoanelor în general sănătoase se recuperează în câteva zile fără tratament special.

În unele cazuri, diareea asociată cu infecția cu salmonella poate provoca o deshidratare atât de extinsă încât este nevoie de ajutorul unui medic și de un tratament adecvat pentru a depăși problema.

De obicei, salmonella nu pune viața în pericol, dar poate duce la boli severe în rîndul persoanelor vulnerabile, cum ar fi femeile însărcinate, copiii mici și adulții de peste 65 de ani.

Cei care au simptome care durează trei sau mai multe zile, cu diaree cu sânge, febră mai mare de 39 de grade, vărsături excesive și semne de deshidratare, inclusiv gură uscată și lipsa urinării, sunt sfătuiți să apeleze la
serviciile medicale de urgență.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel