Sari la conținut

Azi e cea mai deprimantă zi din an. Trei metode să scăpați de starea de tristețe

Cea de-a treia zi de luni a anului, care, în 2015, cade pe 19 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă zi, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului, potrivit presei internaţionale.

Teoria despre „Blue Monday” (Lunea tristă, n.r.) a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Psihologul a luat în considerare condiţile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

Astfel, Cliff Arnall a stabilit că cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi, având în vedere că, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.

Una dintre metodele recomandate pentru învingerea stării de spirit negative implică utilizarea la maximum a luminii solare, indiferent cât de puţină este în această perioadă a anului, mai ales în regiunile nordice ale globului.

Plimbările în aer liber, chiar dacă este frig, permiterea luminii naturale să intre în camere cât mai mult posibil prin limitarea utilizării perdelelor, draperiilor şi jaluzelelor şi îmbunătăţirea sistemelor de iluminat casnic vor creşte astfel nivelul de expunere la lumină, lucru ce va ajuta organismul să-şi regleze ceasul intern, potrivit dailymail.co.uk.

O metodă care poate părea contraintuitivă este ascultarea de cântece triste. Piesele muzicale melancolice reglează şi combat starea de spirit negativă şi sentimentul de singurătate, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo. În plus, cântecele triste fac oamenii să fie mai calmi.

O pauză de ceai este întotdeauna binevenită. Cercetătorii olandezi au descoperit că obiceiul de a bea un ceai din când în când, pe parcursul zilei, creşte creativitatea şi impulsionează procesele cognitive. Cafeina este un stimulant, iar ceaiul conţine un aminoacid, L-teanină, care influenţează relaxarea.

În acest sens, a fost realizat un experiment pe un număr de 150 de persoane. Unii au luat o pauză pentru a bea ceai, în timp ce alţii au băut doar apă.

Voluntarii au fost apoi testaţi pentru a li se evalua starea de spirit. Cei care au băut ceai prezentau o mai mare dorinţă de succes, decât cei care beau doar apă în timpul pauzelor şi aveau şi un timp de răspuns mai mic atunci când se confruntau cu probleme dificile. Potrivit unui studiu al University College din Londra, oamenii care beau ceai de patru ori pe zi prezintă un nivel mai scăzut de cortizol, un hormon legat de stres şi de nivelul scăzut al glicemiei (nivelul de zahăr din sânge).

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: