Sari la conținut

Bani în plus pentru un milion de pensionari! Care sunt condiţiile?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Veşti bune pentru aproape un milion de pensionari! Aceştia vor primi cu 10% mai mulți bani, potrivit unui nou proiect de lege depus recent în Parlamentul României.

Deşi foarte mulți pensionari au fost nemulțumiți de modul în care s-a făcut recalculare pensiilor luna trecută, mulţi dintre ei vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 10 procente în cazul în care va fi adoptat noul proiect legislativ.

Mulţi pensionarii au reclamat faptul că au fost nevoiți să aducă adeverințe de la firmele la care au lucrat prin care să dovedească veniturile nepermanente. Pe baza acestora, până la data de 1 martie 2025 se va face o altă recalculare pentru oamenii care s-au pensionat până în anul 2001, transmite Newsweek.

Dar, unele adeverințe nu pot fi obținute, fie s-au desființat firmele, fie s-au pierdut documentele, drept pentru care s-a decis ca persoanele care au ieșit la pensie înainte de 2001 să primească o creștere de pensie chiar dacă nu mai pot aduce adeverințele.

Acești pensionari vor trebui să meargă la casele de pensii și să ducă documente din care să reiasă veniturile nepermanente, precum banii proveniți din orele suplimentare, sporuri, premii sau altele.

Recalcularea pensiei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Ce prevede noul poriect de lege

Proiectul de lege care a ajuns în Senat prevede ca pensiile celor care nu pot dovedi veniturile nepermanante să se indexeze cu 10%.

„Persoanele care nu fac dovada venitului lunar realizat și ale căror drepturi de pensie se stabilesc cu utilizarea veniturilor salariale beneficiază de majorarea punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001, cu 10%”, se arată într-un proiectul legislativ.

O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu ca au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă. E vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materialelor de construcții, auto etc.

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator.

Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977. Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință de la angajator, conform ministrului Muncii. Toate veniturile în plus obținute în urma acestor adeverințe se fac în următoarea lună de la depunere.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel