Beneficiile uimitoare ale cafelei

Beneficiile uimitoare ale cafelei
Beneficiile uimitoare ale cafelei

Cafeaua nu este doar băutura care vă trezește de dimineață și vă „aprinde” neuronii pentru orele suplimentare petrecute la serviciu. Specialiștii spun că, datorită antioxidanților pe care îi conține, cafeaua reduce riscul cancerului de colon cu 25% Și cu 80% pe cel al bolilor de ficat.

Componentele care dau gustul amar al cafelei au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și protejează împotriva cariilor.

În plus, cafeaua reduce riscul de apariție a diabetului de tip II. „Cei care beau în fiecare zi până la trei cești de cafea au un risc semnificativ mai mic de a face diabet în comparație cu cei care nu sunt consumatori de cafea”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cafeaua este și un bun remediu împotriva durerilor de cap și a migrenelor pentru că dilată vasele de sânge.

Ca să profitați de pe urma cafelei, nu trebuie să consumați mai mult de două trei cești pe zi.

„De asemenea, contează foarte mult tipul de cafea consumat Și modul de preparare al acesteia. Este important să cumpărați o cafea de calitate. Evitați să cumpărați cafea măcinată de la magazinul din colțul străzii”, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.

Un alt amănunt important: cafeaua trebuie făcută la filtru și în niciun caz în stil turcesc – la ibric. „Cea din urmă, din cauza zahărului, poate fi iritantă și crește colesterolul”, adaugĂ Mencinicopschi.

Cafeaua reduce și oboseala în timpul exercițiilor fizice și îmbunătățește performanța fizică. „Unul dintre principalele efecte ale cafelei este cel de amplificare a capacității de efort fizic”, susțin nutriționiștii.

O analiză realizată de doi cercetători americani a demonstrat că performanța fizică se îmbuntățește cu 12,4% datorită cofeinei Și că efectele sunt mai vizibile în cazul exercițiilor care durează mai mult.

CONTRAINDICAȚII

Nerecomandată la menopauză

Pe lângă beneficiile unui consum moderat, cafeaua are și contraindicați. „Cei cu afecțiuni precum ciroza, ulcerul gastric, hipertensiunea arterială și hepatita cronică ar fi bine să evite consumul de cafea. De asemenea, cafeaua nu este recomandată copiilor și adolescenților și mai ales femeilor în perioada menopauzei, pentru că favorizează osteoporoza”, spune Gheorghe Mencinicopschi. Consumul exagerat de cafea poate avea efecte negative: insomnii, neliniȘte, stări depresive, tremur, tulburări la nivelul tubului digestiv, intoxicație cu cofeină, transpirație și palpitații.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook