Sari la conținut

Boala cruntă care afectează jumătate din populație

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
hipertensiune arteriala

Trăim intens, de parcă ziua de mâine n-ar mai veni. Trecem cu vederea dureri în piept sau faptul că ne pulsează tâmplele, semne că ceva e în neregulă. Rezultatul? 62% din decesele din România sunt asociate cu hipertensiunea

S ocietatea Română de Hipertensiune trage un semnal de alarmă fără precedent: aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune, cceea ce este extrem de grav! Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât și în România. Ce este foarte trist este că, potrivit celui mai recent „Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România – SEPHAR III”, derulat de către Societatea Română de Hipertensiune, prevalența hipertensiunii la populația adultă din România se află pe o pantă ascendentă iar procentul este crunt: 49.5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani sunt hipertensivi conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecții înrolați în studiu.

Responsabilă pentru 62% dintre decese

Precedentul studiu, care fusese realizat în 2012, arăta un grad de 40,4 % la nivelul populației, dar acum a crescut până aproape de 50%. Potrivit medicilor, raportat la impactul pe care îl are din punct de vedere al afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială este asociată cu 62% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră, care în 2014 s-au ridicat la 254.791! Medicii ne avertizează că situația este una foarte seriosă, de aceea, creșterea gradului de conștientizare a acestei afecțiunii este unul dintre obiectivele de bază în combaterea efectelor hipertensiunii la nivelul populației!

Stilul de viață neglijent, cauza principală a afecțiunii

Apariția hipertensiunii arteriale este, în majoritatea cazurilor, declanșată de factorii dependenți de stilul de viață, care pot fi modificați. Dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scă- zut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație! E asemena, obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel