sâmbătă, octombrie 16, 2021

În România există o categorie din ce în ce mai mare de pacienți ”invizibili”, care se sting din viață subit, fără ca semnalele de alarmă să fi fost luate în considerare în mod activ de către sistemul de

sănătate sau chiar de către ei înșiși: pacienții cu insuficiență cardiacă.

În fiecare an, 44.000 de români sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă, iar unul din doi moare în următorii 5 ani, semnalează statisticile Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii. Aproape 5% din populația adultă a României suferă de insuficiență cardiacă, iar numărul lor este în creștere, atrag atenția medicii cardiologi.

Mai gravă decât cancerul

Mai grav este că 9 din 10 persoane care suferă de insuficiență cardiacă, în România, nu știu că au acest diagnostic. Insuficiența cardiacă este prima

cauză de internare în spitalele din România. Supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticul de insuficiență cardiacă este mai mică decât supraviețuirea în multe forme de cancer.

Insuficiența cardiacă este o boală cronică gravă, în care inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe, pentru a susține funcționarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficiență cardiacă, în România, sunt: infarctul miocardic și alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale valvelor inimii și malformațiile congenitate cardiace.

Insuficiența cardiacă, simptome

Simptomele insuficienței

cardiace pot include respirația grea și oboseala extremă, împiedicându-i pe pacienți să muncească sau să ia parte la activitățile sociale obișnuite, efectul fiind izolarea socială, anxietatea și depresia.

Simptome mai puțin frecvente sunt:

 • creșterea bruscă în greutate, ca urmare a acumulării de lichid în țesuturi;
 • tusea persistentă;
 • ortopneea – o formă de dispnee în care bolnavul are dificultăți de respirație în poziția orizontală;
 • palpitații sau bătăi neregulate ale inimii;
 • simptome cerebrale: confuzie, tulburări de memorie, leșin.

De ce apare insuficiența cardiacă

Capacitatea inimiii de a pompa sau de a se umple cu sânge poate fi îngreunată de mai multe afecțiuni. Principala cauză de insuficiență cardiacă este ateroscleroza – o îngustare a arterelor cauzată de acumularea de plăci de aterom care conțin grăsimi (colesterol, lipide). Ele micșorează aportul de sânge către organe și țesuturi, provocând infarct miocardic, atacuri ischemice tranzitorii sau accident vascular cerebral.

De asemenea, boala poate fi provocată de:

 • hipertensiunea arterială,
 • valvulopatii (modificări ale valvelor inimii),
 • miocardita (inflamație a miocardului, peretele muscular al inimii),
 • infarct,
 • malformațiile

  congenitale cardiace,

 • aritmii,
 • diabet.

Tratament insuficiență cardiacă

Tratamentul corect al afecțiunii care a stat la baza apariției insuficienței cardiace (hipertensiune, ateroscleroză, diabet, etc) prelungește viața bolnavilor și le îmbunătățește calitatea vieții. În lipsa lui, insuficiența cardiacă evoluează către deces. În România, unul din doi bolnavi decedează într-un interval de 5 ani de la diagnosticare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie.

Ultimele stiri