sâmbătă, octombrie 1, 2022

Boli pulmonare cronice. Cauze și factori de risc. Când auzi de boli pulmonare cronice, gândul te duce la cancer pulmonar, dar există multe tipuri diferite de boli. Aceste tipuri de boli pulmonare pot afecta căile respiratorii, țesuturile pulmonare sau circulația sângelui din plămâni.

Fără a include cancerul pulmonar, bolile pulmonare cronice au reprezentat peste 150.000 de decese în SUA  și aproape 4 milioane la nivel mondial.

Te-ar mai interesa: Weekend 1-2 octombrie: Evenimente cu intrare liber...

Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de boli pulmonare cronice, cauzele și factorii de risc ai acestora, precum și potențialele simptome care pot semnala nevoia de asistență medicală.

Boli pulmonare cronice. Cauze și factori de risc

Astm
Astmul este unul dintre cele mai frecvente tipuri de boli pulmonare cronice. Atunci când se declanșează, plămânii se umflă și se îngustează, făcând mai dificilă respirația.

Simptomele includ:

 • respirație șuierătoare
 • imposibilitatea de a inspira suficient aer
 • tuse
 • senzație de apăsare în piept

Factorii declanșatori pot include:

 • alergeni
 • praf
 • poluare
 • stresul
 • exerciții fizice

Astmul debutează de obicei în copilărie, deși poate începe și mai târziu. Nu poate fi vindecat, dar medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Majoritatea persoanelor cu astm o pot gestiona bine și se pot bucura de o viață plină și sănătoasă. Fără tratament, însă, boala poate fi mortală.

Te-ar mai interesa: Cele mai bun surse naturale de melatonină, hormonu...

Medicii nu știu de ce unii oameni fac astm și alții nu. Dar ei cred că genetica joacă un rol important. Dacă cineva din familie o are, riscul crește, spun specialiștii.

Alți factori de risc includ unele alergii, să fii supraponderal și fumatul, etc.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară cronică în care plămânii dumneavoastră se inflamează, ceea ce face ca respirația să fie mai dificilă.

Te-ar mai interesa: Schimbări frecvente de dispoziție: 3 deficiențe nu...

Inflamația duce la o supraproducție de mucus și la o îngroșare a mucoasei din plămânii dumneavoastră. Sacii de aer, sau alveolele, devin mai puțin eficiente în a aduce oxigenul în interior și a trimite dioxidul de carbon în exterior.

BPOC este o boală incurabilă, progresivă, cauzată cel mai adesea de fumat, deși are și o componentă genetică puternică. Alți factori de risc includ:

Te-ar mai interesa: Azi puteți admira mașinile lui Ceaușescu și ale șt...

 • expunerea la fumatul pasiv
 • poluarea aerului
 • expunerea la locul de muncă la praf, vapori și fum

Simptomele BPOC se agravează în timp. Cu toate acestea, tratamentele pot ajuta la încetinirea progresiei acesteia.

Persoanele cu BPOC au de obicei emfizem, bronșită cronică sau ambele.

Emfizemul
Emfizemul deteriorează sacii de aer din plămâni. Atunci când sunt sănătoși, sacii de aer sunt puternici și flexibili. Emfizemul le slăbește și, în cele din urmă, provoacă ruperea unora dintre ele.

Te-ar mai interesa: Atenție la culoarea urinei! Îți poate arăta dacă a...

Simptomele emfizemului includ:

 • dificultăți de respirație
 • respirație șuierătoare
 • senzația de a nu putea primi suficient aer
Poluarea de afară şi problemele de imunitate pot fi factori declanşatori ai bronşitelor
Poluarea de afară şi problemele de imunitate pot fi factori declanşatori ai bronşitelor

Bronșită cronică
Este posibil să fi suferit de bronșită atunci când ați avut o răceală sau o infecție sinusală. Bronșita cronică este mai gravă, deoarece nu dispare niciodată. Aceasta provoacă inflamarea tuburilor bronșice din plămâni, crescând producția de mucus.

Simptomele bronșitei cronice includ:

 • tuse frecventă
 • tuse cu mucus
 • dificultăți de respirațiesenzație de apăsare în piept

Aveți bronșită cronică dacă simptomele au persistat timp de 2 ani sau mai mult și ați avut cel puțin 3 luni în care ați tușit mucus, potrivit healthline.co.

Boala pulmonară interstițială

Multe boli pulmonare diferite se încadrează sub termenul generic de „boală pulmonară interstițială”. Bolile pulmonare interstițiale includ peste 200 de tipuri de afecțiuni pulmonare. Câteva exemple sunt:

Același lucru se întâmplă cu toate aceste boli: Țesutul din plămâni devine cicatrizat, inflamat și rigid. Țesutul cicatricial se dezvoltă în interstițiu, care este spațiul din plămânii dumneavoastră dintre sacii de aer.

Pe măsură ce cicatrizarea se răspândește, aceasta face ca plămânii să fie mai rigizi, astfel încât nu se pot extinde și contracta la fel de ușor ca înainte. Simptomele includ:

 • tuse uscată
 • dificultăți de respirație
 • dificultăți de respirație

Este posibil să fiți mai expus la risc dacă cineva din familia dumneavoastră a avut una dintre aceste boli, dacă fumați sau dacă sunteți expus la azbest sau la alți poluanți inflamatori.

Unele boli autoimune au fost, de asemenea, legate de boala pulmonară interstițială, inclusiv artrita reumatoidă, lupusul și sindromul Sjögren.

Alți factori de risc includ trecerea prin radiații pentru tratamentele împotriva cancerului și administrarea unor medicamente, cum ar fi antibioticele și pastilele prescrise pentru inimă.

Aceste boli sunt incurabile, dar tratamentele mai noi sunt promițătoare pentru încetinirea progresiei lor.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private